Gün geçtikçe ithalata daha da bağımlı olan Türkiye'de, enflasyon ve gıda fiyatları birbirine paralel ancak zıt şekilde ilerliyor. Enflasyon yükselirken gıda fiyatları da yükseliyor ancak enflasyon biraz daha aşağıdan seyrediyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye, gıda fiyatlarında artış yaşanan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

TÜRKİYE'NİN DURUMU

Geçtiğimiz ay yüzde 14.6 olan enflasyon ve yüzde 20.6 olan gıda fiyat artışıyla Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında ikinci olurken Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında birinciliği kimselere bırakmadı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN ARJANTİN BİRİNCİ

OECD verilerine göre, gelişmekte olan ülkeler arasında enflasyonda birinci sırada Arjantin bulunuyor. Güney Amerika ülkesinde, enflasyon geçtiğimiz ay yüzde 35.8, gıda fiyat artışı ise yüzde 40.4 olarak gerçekleşti

SON 10 YILDA YÜZDE 225 ARTIŞ

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre dünya gıda fiyatlarının pandemi nedeniyle son 7 aydır yükseldiğini belirterek, “Dünyada gıda fiyatları 2011 yılındaki tarihi zirveye rağmen son 10 yılda yüzde 17 düşerken, bizde yüzde 225 arttı” dedi.