Rusya'nın 24 Şubat'ta işgalinden bu yana, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatları durdu ve 20 milyon tondan fazla tahıl silolarda mahsur kaldı. Çatışma, tahıl ve gübre fiyatlarının hızla yükselmesiyle küresel bir gıda krizini körükledi ve Birleşmiş Milletler'i Odesa ve diğer Ukrayna limanlarından nakliye yollarını yeniden açma planını uygulamaya sevk etti.

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini karşılarken, Rusya aynı zamanda büyük bir gübre ihracatçısı ve Ukrayna önemli bir mısır ve ayçiçek yağı ihracatçısı.

KRİZİ TÜRKİYE YÖNETECEK

Türkiye, denizde Ukrayna ve Rusya ile komşu ve bir anlaşmaya varılması halinde bir "gözlem mekanizması" içinde rol almaya hazır olduğunu söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8 Haziran'da Rus mevkidaşı Sergei Lavrov'u ağırlayacak.

Yetkili, Reuters'e verdiği demeçte, "Türkiye bir süredir taraflarla bu konuda pazarlık yapıyor. Rusya'nın bazı şartları var ama ilerleme beklentisi yüksek. Rusya, Ukrayna ve diğer ülkeler gibi bu sorunun çözülmesini istiyor. Somut sonuçlar olabilir ancak ürün alımları, para transferleri gibi teknik ve zor konular da var" dedi. (Reuters)