Adapazarı- Karasu Limanları ve Sanayi Tesisleri için yüklenici firmaya 751 milyon TL fazla ödeme yapıldığına ilişkin Sayıştay Raporu üzerine CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, konuyu TBMM’ye taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açıklık getirmesini istemiş hemen ardından ANKA Haber Ajansı'nın ilgili haberine de erişim engeli getirilmişti.

BAKAN “ORAYA BAK” DİYE LAF ATTI, ÖZGÜR ÖZEL TEPKİ GÖSTERDİ

Dün görüşülüp kabul edilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2021 bütçesinde söz alan Yalım, Bakan Karaismailoğlu’na yeniden “Sayıştay’ın raporlarındaki bu rakamlardan ve Sayıştay’ın kontrolünden sonra 751 milyon 538 bin TL neden fazla ödendi” diye sordu. Köprüler için verilen garanti ve yapılma- işletme şeklinin yanlış olduğunu söyleyen Yalım, “Beş tane çete var. Zafer Havalimanı en büyük zarar eden havalimanımız; 50 milyon avroya yapıldı, 39 kat para kazanacak. 2022'de açılacak olan Çanakkale Köprüsü'yle alakalı günde 45 bin geçiş garantisi verilmiş. Böyle bir ihale taktiği olmaz, böyle bir ihale şartı olmaz. Resmen Hazine’yi, bu 5'li çeteye kene gibi yapıştırdınız, kene gibi soyduruyorsunuz, kanını emdiriyorsunuz Hazine’nin. Biz bu beşli çeteden biz bu milleti kurtaracağız” diye konuşunca Bakan Karaismaloğlu alkışla tepki gösterdi. Karaismailoğlu, “Oraya bak, bana bakıyor, bana bakıyor” ifadeleriyle çıkışınca CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Olmaz, milletvekiline oradan laf atılmaz” diye karşı çıktı.

Hem gündeme getirdiği 751 milyon TL’lik fazla ödemeye gelen erişim engelini hem Bakan Karaismailoğlu’nun TBMM Genel Kurulu’ndaki tavrını ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren Yalım, şöyle konuştu:

“Bütçe görüşmelerinde konuşmalarıma devam ederken kendisinin bolca sataşmaları oldu. Biz CHP olarak yapılan yatırımlara karşı değiliz ancak yapılma aşamasında ve işletilme sürecindeki verilen garantiler… Zafer Havalimanı kullanılmıyor, üzerinde otlar bitti. Çünkü Uşak, Afyon ve Kütahya nüfusu 1 milyon 200 bin. 1 milyon 200 bin uçuş garantisi verilmiş. Sonuçta verilen garantilerin mümkün olmadığından dolayı Hazine’ye kene gibi yapışan beşli çetenin ihaleleri var, milletin kürsüsünden yapılan hataları da soruyoruz, sorduğumuzda da Bakan rahatsız oluyor.”

"CEVABI ALINCAYA KADAR TAKİBİNDE OLACAĞIM"

“Sayıştay raporlarını incelerken gördük. Açıklama yaptım, yayın yasağı getirildi. Bunu dün tekrar gündeme getirdim. ‘Nerede bu para.’ Cevap vermedi, cevap vermediği gibi ters tepki gösterdi. Vatandaşımızın ödediği verginin doğru bir şekilde harcandığını kontrol etmenin bizim görevimiz olduğunu hatırlatıp, biz bu işlerin peşini bırakmayacağız. ‘Bu 751 milyonluk fazladan ödeme niye neden yapıldı’ cevabını alıncaya kadar takibinde olacağım. Eğer yolsuzluk varsa hukuki aşamalarını başlatacağız."

“Sayın Bakan buna yanıt vermezken Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 8 buçuk milyon dolar başka ülkelerin hibe yaptık. Peki Sayın Cumhurbaşkanı vatandaşın ödediği vergiyi vatandaşa geri döndüreceğine, bugün birçok esnaf kapalı, özellikle okul servisleri mart ayından bu tarafa kontağı çevirmedikleri gibi zam geldi. Kontak çevirmeyen esnafa destek vereceğine başka ülkelere yardım yapıyor.”