Enflasyona karşı ABD'nin yakın zamanda faiz artırımına gideceğini ve bunun etkisinin Türkiye’de çok kötü olacağını söyleyen Özdemir, "Mart ayında insanlar dolara koşacak" ifadesini kullandı.


Remzi Özdemir

Yeniçağ'dan Ümit Karadağ'a konuşan Özdemir, dolar kurunun 13,50 bandında daha fazla tutulamayacağını iddia etti.
Özdemir'in açıklamaları şu şekilde:

'FAİZ SİLAHINI ÇOK SERT VE HIZLI ÇEKECEK'

Amerikan enflasyonu Türkiye’nin başına bela olacak. ABD'de son 40 yılın enflasyonu açıklandı. Bu Türkiye için çok kötü bir haber. ABD’nin Merkez Bankası enflasyona karşı faiz silahını çok sert ve hızlı çekecek. Bugüne kadar FED'in 2 ile 4 arasında faiz artışına gitmesi bekleniyordu. Ancak son yüzde 7.5 enflasyon FED’in en az 6 kez ve yüksek oranda faiz artışının zorunlu kılacak.

'ALMANYA BİLE HAFTAYA FAİZ ARTIRACAK'

Peki, faiz artışı Türkiye'yi neden bu kadar çok ilgilendiriyor. Bunu anlamak için ABD’nin faiz tahvillerine bakmak yeterli. ABD 2 ve 10 faiz tahvilleri adeta uçuşa geçti.

2 yıllık faizler yüzde 8 yükselerek 1.50 sınırına yaklaştı. 10 yıllıklar ise yüzde 2'yi gördü.

FED enflasyon düşürmek için çaresiz faiz artıracak. Çünkü iktisadı temel kuralı yüksek enflasyonu düşürmek için faiz silahını çekeceksin. Almanya gibi dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülke dahi önümüzdeki hafta faiz artıracak. Biz ise kur korumalı hesapla bu fırtınadan kurtulamaya çalışıyoruz.

'TÜRKİYE İÇİN KÖTÜ GÜNLER GELİYOR'

Ancak Türkiye için artık kötü günler geliyor. ABD'nin yüksek enflasyonu ve bu enflasyona karşı çekilecek faiz Türk lirasını vuracak.

Şu anda dünya da kabul görmeyen yöntemlerle kendi parasını korumaya çalışan bir iktidarın bu devasa fırtına karşısında daha fazla şansı yok.

'KUR KORUMALI HESABA PARA YATIRANLAR NEGATİF FAİZE RAZI OLMUŞLAR'

Bu çaresizlik karşısında Türkiye ya faiz artıracak ya da doların yükselmesine göz yumacak. Bu iki olasılığın dışında yapacağı hiçbir şey yok.

Kur korumalı hesaba para yatıranlar yüzde 30 negatif faize razı olmuşlar. Ancak bir süre sonra onlar da gerçeği görecek doların bu seviyede tutulması, kur korumalı hesabına yatırılanları negatif faizle zarar etmesine sebep oluyor.

'YİNE İNSANLAR DOLARA YÖNELECEK'

Enflasyon yüzde 48, kur korumalı mevduatı yüzde 17. Yaklaşık arada 30 puanlık negatif faiz var. Kur korumalarda ilk vade dönüşü mart ayında iktidar doları en fazla mart ayına kadar buralarda tutabilir çünkü insanlar negatif faizin zarar verdiğini görecek, dolara yönelecek.