Hükümetin seçim öncesi dönemde büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediği bir süredir piyasada dile getiriliyordu.

Söz konusu hamle kamu bankalarında son üç yıldaki üçüncü sermaye artışı. En son kamu bankalarına Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından 21 milyar liralık sermaye sağlanmış ve uzmanlar bunun 160 milyar liralık bir kredi olanağı yarattığını hesaplamıştı.

TVF’nin açıklamasına göre Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’a çekirdek sermaye desteği, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Emlak Katılım Bankası’naysa sermaye benzeri kredi verilmesi süreci tamamlandı.

KİM, NE KADAR ALDI?

Ziraat Bankasına 21,8 milyar lira, Halkbank ve Vakıfbank’a 13,4’er milyar lira, Kalkınma ve Yatırım Bankası’na 1,5 milyar lira, Ziraat Katılıma 900 milyon lira, Emlak Katılıma ise 500 milyon lira’lik sermaye ile sermaye benzeri kredi sağlandı.

Sermaye desteğiyle TVF’nin ortaklık payı Halkbank’ta yüzde 75,3’ten yüzde 87,7’ye, Vakıfbank’ta yüzde 35,9’dan yüzde 64,8’e yükseldi.

İşlemlerin finansmanı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ikrazen ihraç edilen devlet iç borçlanma seneliraerinin bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılandı.