Elektriğe yapılan fahiş zamların ardından, faturalarda oynanan oyun ise 2bu kadar da olmaz' dedirtti. Konutlar bir yana, ticarethane elektrikleri dudak uçuklattı. Esnaf, aylık 5 bin TL dükkân kirası, 7 bin TL elektrik faturası ödedi. 6.830 TL’lik faturanın 1.273 liralık kısmı sadece KDV.

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR

Türkiye’de son zamanlarda yaşanan ekonomik krizin yansımaları her geçen gün derinleşiyor. Yeni yılla birlikte 7’den 70’e neredeyse her şeye gelen zamlar, vatandaşı çileden çıkarttı. Vergiler, elektrik, su, ekmek, akaryakıt gibi peş peşe yapılan fahiş zamlar, vatandaşı adım adım ekonomik buhranın içine sürükledi. Asgari ücrete yapılan zam dahi çerez parasına düştü.

ELEKTRİK FATURALARINDA BÜYÜK OYUN!

BEDAŞ, vatandaşın 150 kilovatsaati aşması için faturalarını 30 gün değil, 34 gün üzerinden kesti. Bu da vatandaşın faturasının ikiye katlanmasına sebep oldu. Diğer yandan ise Ocak ayında kesilen faturaların birçoğu Aralık ayından devrettiği için zamlar faturaya tam yansımadı. Asıl büyük vurgun Şubat’ta geliyor!

10 Ocak itibarıyla gelmeye başlayan elektrik faturalarında BEDAŞ, Ocak ayı itibarıyla kademeli tarife sistemine geçti. Yeni sistemde elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uyguladı. Yeni uygulamayla birlikte büyük bir oyun da gün yüzüne çıkmış oldu.

KİRA ÖDER GİBİ FATURA ÖDENİYOR

Meskenlerin yanı sıra bir diğer darbe ise esnafa vuruldu. Esnaf için kademeli tarife bile yok. Ticarethaneler için 1,25 kuruş olan kilovatsaat başı ücret, yılbaşı itibarıyla 2,73 kuruş olarak belirlendi. Faturaları bin TL’lerin altında görmek ise pek mümkün değil. Esnaf, adeta kira öder gibi fatura ödemeye başladı. Yine meskenlerde olduğu gibi fatura oyunu ticarethaneler için de geçerli oldu. Ocak zammı bu ayın faturasına tam yansımadı. Şubat ayında faturalar daha da kabaracak ve esnaf, bir hayli zorlanacak gibi…

'İNDİRİM VAR' DİYEREK SÖZLEŞME TAZELEDİLER

Mahalle esnafı dükkân kirası olarak aylık 5 bin lira öderken, 7 bin TL elektrik faturası kesildi. Bu da yetmezmiş gibi 6.830 liralık faturadan 1.273 TL KDV alındı. 2021 yılında da Boğaziçi Elektrik, esnafı arayarak, “İndirimli tarifeniz bulunmaktadır” diyerek, müdürlüklerine çağırıp sözleşme yeniledi. Eski abonelikler iptal edildi, yeniden abone girişi yapıldı. Fakat esnafa hiçbir indirim yansıtılmadı.

Türkiye’de son zamanlarda yaşanan ekonomik krizin yansımaları her geçen gün derinleşiyor. Yeni yılla birlikte 7’den 70’e neredeyse her şeye gelen zamlar vatandaşı çileden çıkarttı. Vergiler, elektrik, su, ekmek, akaryakıt gibi peş peşe yapılan fahiş zamlar, vatandaşı adım adım ekonomik buhranın içine sürükledi. Asgari ücrete yapılan zam dahi çerez parasına düştü.

BEDAŞ, 2013 yılında özelleştirildiğinden bu yana tartışmalar da dur durak bilmedi. Son olarak yılbaşı itibarıyla elektriğe yapılan yüzde 125 oranında zam tepkileri de beraberinde getirdi. Kademeli tarifeye geçen BEDAŞ, yaptığı zamlarla en çok tartışılan konulardan biri haline geldi.
10 Ocak itibarıyla gelmeye başlayan elektrik faturalarında BEDAŞ Ocak ayı itibarıyla kademeli tarife sistemine geçti. Yeni sistemde elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uyguladı. Yeni uygulamayla birlikte büyük bir oyun da gün yüzüne çıkmış oldu.

FATURALARDA BÜYÜK OYUN!

BEDAŞ, vatandaşın 150 kilovatsaati aşması için faturalarını 30 gün değil 34 gün üzerinden kesti. Bu da vatandaşın faturasının ikiye katlanmasına sebep oldu. Diğer yandan ise Ocak ayında kesilen faturaların birçoğu Aralık ayından devrettiği için zamlar faturaya tam yansımadı. Asıl büyük vurgun Şubat’ta geliyor! (Milli Gazete)