Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Aralık'ta duyurduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında ilk 3 aylık vadeler bu hafta tamamlandı. Söz konusu açıklamanın ardından ilk KKM hesapları 22 Aralık'ta açılmaya başlandı. İlk 1 haftada KKM'ye yaklaşık 70 milyar liralık geçiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKM açıklaması öncesi dolar 13 liranın üzerini görmüştü. Dolar 22 Aralık ise 12.05 liraya, 24 Aralık'ta ise 10.65 liraya kadar gerilemişti. Ardından kademeli olarak yükselerek 30 Aralık'ta yeniden 13 liranın üzerine tırmandı.

Bugün itibarıyla dolar/TL 14.82'den işlem görüyor. Buna göre 22 Aralık'ta KKM'ye 100.000 TL yatıran birisi 8097 dolar karşılığında bir para yatırmıştı. 8097 dolar bugün itibarıyla 120.000 TL'ye yükseldi.

Ekonomist Yağız Kutay Işık Dünya gazetesinin haberi üzerinden Kur Korumalı Mevduat'ın 3 aylık sürecini değerlendirdi. Kutay'ın ilgili yazısı şu şekilde:

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, “Kur korumalı mevduatta gerçek kişiler için ilk 3 aylık vade bu hafta tamamlandı. 100 bin lirayla Dolar/TL 11,6 lira seviyelerindeyken KKM’ye geçen mevduat yatırımcısının parası, kurun 14,80’in üzerinde olduğu bugünlerde 127 bin liraya yükseldi.”

Sanılanın aksine bu sürecin tek kar edeni bankalar. Hem mevduatlar 500 milyar liranın üzerinde arttı. Hem de getirinin sadece % 4,1 puanı bankaya yük oldu. Kalan 23,1 puanı da bu sürecin ilk zarar eden paydaşı hazineden geldi. Gelelim devletin her zaman zararını paylaştığı kadim ortağına, vatandaşa…

20 Mart’ta 14,80’den bozulan KKM yerine dövizi yastık altında tutup aynı gün aynı bankadan 14,96 seviyesinden bozabilirdi. Bir başka deyişle, 10 bin doları KKM’ye bağlayan vatandaşın zararı yaklaşık 88 dolar. Anlayacağınız dolar şartlar fark etmeksizin tarumar ediyor.

KKM SÜRECİ

En başta hükümet umduğunu bulamadı. Stopaj vergi muafiyeti, kurumların sisteme alınarak vergi muafiyeti sağlanması, diğer emtiaların ve yurt dışındaki vatandaşların KKM’ye dahili gibi kolaylıklar ilgiyi yeterli seviyede olmasa da arttırdı. Sürekli taviz verilerek yapılan bu çirkin makyaj aslında yastık altına kaçışın nedenini gözler önüne sürüyor. KKM hariç mevduat dolarizasyonu %58,6 iken, KKM sadece %9,5 bandında kaldı.

ENFLASYON CANAVARI

Yılsonu enflasyon beklentisi %40, KKM’nin getirisi %27. Paranın niceliği artıyor ama niteliği azalıyor. Enflasyon bütün yatırım araçlarının belini büküyor.

NUR TOPU GİBİ 

Bazı kaynaklara göre KKM’nin kamuya getireceği yük 70 milyar TL’ye varabilir. Tabii ucu açık. Böylelikle tek bir enstrümanla cari açık masalı bir anda kabusa döndü.

Türkiye çok fazla kriz gördü. Birçoğu kısa sürede büyük şok etkisi yarattı. 2018’den beri süregelen bunalım diğer krizlerin aksine zamana yayıldı, “kaynayan kurbağa” deneyi gibi bir hal aldı. Bugün baktığımızda su fazlasıyla ısındı, kurbağa yeni fark etmeye başladı.