Ukrayna saldırısının başlamasından bu yana rublenin zayıfladığı Rusya'da enflasyon yükselmeye devam edecek. Para biriminin değeri bu yıl yüzde 22 düşerken, yıllık enflasyonun 18 Mart'ta sona eren dönemde yüzde 14,5 artarak rekor kırdı.

Federal Devlet İstatistik Servisi, şeker maliyetinin ülkenin belirli bölgelerinde yüzde 37,1'e kadar yükseldiğini ve ortalama yüzde 14 oranında arttığını söyledi. Soğan fiyatları, ülke genelinde yüzde 13,7 ve bazı bölgelerde yüzde 40,4 artışla haftanın en büyük ikinci yükseleni oldu. Bu arada, bebek bezleri yüzde 4.4 daha pahalı hale geldi. Siyah çay fiyatları yüzde 4 ve tuvalet kağıdı fiyatları yüzde 3 arttı.

PUTİN FAİZE SIĞINDI

ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere Batı'daki finans piyasalarından çok sayıda Rus bankasını engelliyor. Ayrıca Rusya'nın merkez bankası, devlete ait yatırım fonları ve maliye bakanlığı ile anlaşmaları da yasakladılar. Rusya Merkez Bankası, para biriminin daha fazla kaymasını önlemek amacıyla Mart ayında faiz oranını iki katından fazla artırarak yüzde 20'ye çıkardı.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle çok sayıda Batılı işletme Rusya'dan çekildi. İsviçreli gıda devi Nestle, KitKat ve Nesquik gibi büyük markaları geri çekti. Sosyal medyadaki videolar, alışveriş yapanların Moskova'daki süpermarketlerde şeker ve karabuğday almak için çabaladığını gösteriyor.

Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko vatandaşlara ülkenin "konu şeker ve karabuğday olduğunda tamamen kendimize yetebileceğini" söyleyerek, "Bu malları satın almak için paniğe gerek yok. Herkese yetecek kadar var" dedi. Rusya, uluslararası yaptırımlara karşılık verdi ve ülkede faaliyetlerini durduran işletmelerin varlıklarına el koymakla tehdit etti. (BBC)