Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar ve dışa bağımlılık enflasyonun giderek büyümesini sağlıyor. Birbirini etkileyen zamlar fiyat artışı getiriyor ve olan esnaf ve vatandaşa oluyor.

ÜRETİCİLER İFLASLA BURUN BURUNA

Yem fiyatlarının artmasıyla yumurta fiyatlarındaki muazzam artış da cep yakmaya devam ederken birçok üretici iflasla burun buruna geldi.

FİYATLAR GİDEREK ARTIYOR

Sözcü'de yer alan habere göre, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yumurta fiyatlarındaki aşırı artışın yanlış tarım politikalarının ürünü olduğunu söyledi. Son bir yılda yumurta yeminin yüzde 57, yumurta fiyatlarının yüzde 77 arttığını söyleyen Sarıbal, “Artan maliyetler nedeniyle birçok işletme battı. Hükümet ise sadece seyretti” dedi.

ZARAR KAPATMAYI BERABERİNDE GETİRDİ

Son 3 yılda yumurta üretiminin 19 milyar adet civarında kaldığını söyleyen Sarıbal, yumurta fiyatlarındaki artışın nedenlerini şu sözlerle aktardı:

“Artan nüfusa rağmen yumurta üretimi yerinde sayıyor. Bu yılın başında başlayan koronavirüs etkisi ile yumurta tüketimi de düştü. Hükümet yumurta üreticilerine gereken desteği de vermeyince, zarar eden bir yumurta işletmesi kapandı. Bugün pahalı yumurta tüketiliyorsa bunun sorumluluğu bakanlıktadır. Ülkemizde 25 milyon ton yem üretiliyor. Bunun 4 milyon tonu yumurta yemi. Üretilen yemde kullanılan hammaddenin yarısından fazlası yurt dışından ithal ediliyor. Bugün dünyada yem hammaddeleri fiyatları artıyor. Kurdaki artış, son bir yılda yumurta yem fiyatının yüzde 57 artmasına neden oldu. Maliyetler arttı, üretici zararını karşılamak için ihracata yöneldi ve iç piyasaya arz edilen yumurta miktarı düştü.”

''TARIM YETERİ ORANDA DESTEK GÖRMEDİ''

Tarımda uygulanan politikaların yanlışlığına da işaret eden Orhan Sarıbal, “Özellikle pandemi süreciyle birlikte ülkeler gıda güvenliğini ve gıda egemenliğini olası tehditlere karşı korumak için 'yerinde üretim' anlayışına geçti. Ancak bizde tersi oldu. Önümüzdeki yıl üreticiye verilecek destek miktarını iktidar 2020 yılı ile aynı tutarak 22 milyar lirada bıraktı. Pandemi sürecinde tarım sektörüne yeterli oranda destek vermedi” diye konuştu.