Alışveriş merkezleri (AVM) ile zincir marketlere nüfus ve mesafe kriterleri getirildi...

Ticaret Bakanlığı'nın düzenlediği yeni taslağa göre, bin 500 metrekareden büyük mağazalar haricinde, zincir gıda marketleri tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya gibi ürünlerin satışını gerçekleştiremeyecek.

Milliyet'te yer alan habere göre, Bakanlığı’nın kanun teklifi taslağında, tüketicinin korunması, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması ve perakende işletmelerin daha dengeli bir doğrultuda büyümesi için bir dizi düzenleme öngörülüyor.

Ayrıca, zincir mağazaların geleneksel perakende işletmeleri olumsuz yönde etkisini azaltmak perakendecileri koruması için zincir marketlerin bazı ürünleri satmasına yasaklama getirileceği belirtildi.

Buna göre; e-ticaret satışı ve bin 500 metrekareden büyük mağazalar haricinde, zincir gıda marketlerde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılmayacak. Marketlerin elektronik ortamdaki satışlarında ise mevcut yasak ve düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.

COĞRAFİ ÜRÜNLERDE AYRICALIK

Hızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının en az yüzde 1’inin coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacağı da kaydedildi.

Bu ürünlerin yanı sıra marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünlerin de yer alması gerektiği vurgulandı.

KAYIPLAR YANSITILMAYACAK

Marketler, promosyonlu ürünlerden kaynaklanan kayıpları, üreticiye yansıtamayacak. Reklam, anons, ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetler nedeniyle üretici veya tedarikçiden para talep edilmeyecek, ancak ikili sözleşme yapılması halinde bedel alınabilecek.

Tarım ve gıda ürünlerinin markete sağlam şekilde tesliminin ardından, ürünün bozulması halinde üreticiden zarar tazmini istenemeyecek.

Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti nedeniyle incelenmesinde de üreticiye bir bedel yansıtılamayacak. Sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye 30 gün içinde ödenecek.

Marketler, kamu kurumlarına veya adli mercilere şikayet nedeniyle ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi “misilleme” hareketlerine başvuramayacak.

11'DEN ÖNCE AÇILIŞ YASAK

Taslakta ayrıca bakkal olarak bilinen küçük marketlerin taleplerinin karşılanması ve fazla zaarra uğramaması için büyük market ve zincir marketlerin saat 11.00'den önce açılmaması da kararlaştırılacak.