Ticaret Bakanlığı'nın getirmek istediği yeni düzenleme perakende sektöründe yeni bir tartışma başlattı. Esnafı korumak amacıyla zincir marketlere yönelik bazı düzenlemeler getiren teklife, üretim yapan küçük işletmelerin desteklediği düzenlemeye karşı, zincir marketler ise tepkili...

TİCARET BAKANLIĞI'NIN DÜZENLEMESİ

Getirilen yeni düzenlemeye göre; "Küçük esnafı korumak amacıyla zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak. Hızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının yüzde 1’i, coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacak. Coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra bu alanlarda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak. Sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye 30 gün içinde ödenecek..."

Ancak sektör temsilcileri, Ticaret Bakanlığı'nın 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı'ndaki düzenlemelerine karşı önerilerini gönderdi.

Öneri sunan temsilcilerden biri olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), "zincir market düzenlemesi" olarak da bilinen teklifle ilgili görüşlerini açıkladığı bir metin yayımladı.

EN BÜYÜK ENGEL...

Açıklamaya göre, KOBİ’lerin gelişmesinin önündeki en büyük engelin alacaklarını zamanında alamamaları olduğunu belirten TÜRKONFED, ödeme süresinin 30 gün ile sınırlı tutulması kararını desteklediklerini bildirdi.

60 GÜN İSTEĞİ

Ödeme süresinin diğer ürünler için de 60 gün olması kaydıyla sınırlandırılmasını isteyen TÜRKONFED, market markası ile fason üretilen ürünlere de sınır getirilmesi istendi.

KAYIT DIŞI ENDİŞESİ

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve en büyük zincir market BİM’in İcra Kurulu üyesi Galip Aykaç ise Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, teklifin aceleye getirildiğini söyledi ve “Bu tasarılar, kayıt dışını artırır, istihdamı düşürür, enflasyonu artırır, perakende de gelişimi durdurur. Yasa ile kimin neyi satıp neyi satmayacağına müdahale ediliyor. Tüketici bu işe ne der diye soruldu mu bilemiyorum” yorumunu yaptı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, zincir marketlerde elektronik ve mobilya gibi ürünlerin satışını engeleyecek düzenlemeyi doğru bulduklarını ve yıllardır bu yasayı beklediklerini belirtti.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları (AYD) Derneği Başkanı Hüseyin Altaş ise “AVM’lerdeki marketlerin bu kanundan istisna tutulmasını istiyoruz. Kazanılmış hakları var. Tasarıda AVM yapımına sınır var, metrekare ile ilgili düzenlemeler var, biz hepsini destekliyoruz” dedi.