Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alışveriş merkezleri ve zincir marketler ile ilgili kuralları belirleyen yasa teklifi çalışmalarının hızlandırılmasını istedi. Bakanlık temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında bir toplantı yapacak.

MESAFE KURALI

Hazırlanan düzenlemeye göre zincir marketler bakkal ve esnafın 200 metre yakınında şube açamayacak. Aynı sokak içerisinde, aynı zincirin birden fazla şubesi olamayacak. Eğer market bulvar üzerinde ise iki şube arasında 2 kilometre mesafe uygulanması planlanıyor. Yeni açılacak olan AVM’ler için de aralarında 5 kilometre olma şartı getirilecek.

PAZAR GÜNÜ KAPALI OLACAK

Sabah'ın haberine göre, küçük esnaf ve çalışanlarının korunması için zincir marketler pazar günleri saat sabah 11’den önce açılmayacak. Bunun yanı sıra marketlerin, pazar günleri tamamen kapalı olması da gündemde. Haftada bir gün kapalı olması planlanan AVM’lerin ise pandemide yaşanan sıkıntılar sebebiyle ertelenmesi öngörülüyor.

KÖYLERE DE YASAK GELEBİLİR

Hazırlanan düzenlemeye göre nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerlerinde zincir market açılmasına izin verilmeyecek. Ayrıca zincirlerin açılması için de nüfus kriterleri göz önünde tutulacak. Buna göre bir market zincirinin her 5 bin nüfusta bir şube açmasına izin verilecek.

SİGARA SATIŞI YASAKLANACAK

Zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak. Ancak alanı bin 500 metre karenin üstünde ise bunların satışına izin verilebilecek.