Söz konusu çiftçilere ait 890'ı tarla, 120'si ise arsa olmak üzere toplam bin 940 gayrimenkul Ziraat Bankası tarafından satışa çıkarıldı.

Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye'nin hemen hemen tüm illerinin içinde yer aldığı listede, fiyatlar 10 bin liradan 1 milyon liraya kadar çıkıyor.

ÇİFTÇİNİN GEÇİM KAYNAKLARI ELİNDEN GİDİYOR

Çiftçilerin borçlarını ödeyemediği zaman tek geçim kaynaklarının elinden alındığını belirten Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendiroğlu, çiftçinin elinden alınan ve bankanın satışa çıkardığı toprağın başka bir çiftçiye geçmediğini söyledi.

''TOPRAK ALINDIĞINDA ÜRETİMDEN DIŞARI ÇIKACAK''

Kendiroğlu, ''Çiftçi olmayan farklı ellere geçiyor, bu bizi çok üzüyor. Özellikle pandemi sürecinde üretimin ne kadar değerli ve önemli olduğunu gördük. Çiftçimizin bu tür uygulamalarla üretimden uzaklaştırılmaması gerekiyor. Elindeki toprağı aldığımızda o üretimden dışarı çıkacaktır. Çiftçiyi üzmek yerine biraz rahatlatmak gerekir'' dedi.

BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI GEREKİYOR

Üreticinin son yıllarda sürekli artan bir sıkıntılı süreç yaşadığını da sözlerine ekleyen Mehmet Kendiroğlu, çiftçinin borçlarının yapılandırılması gerektiğini kaydetti.

Kendiroğlu, “Çiftçimiz son üç yıldır gittikçe artan sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Özellikle bu yıl pandemi nedeniyle sıkıntı çok arttı. Tarım bakanımızla görüştük.

Çiftçilerin borçlarının mümkünse faizsiz, değilse çok düşük faizle beş yıla taksitlendirilmesiyle nefes alabileceğini ilettik. Kısım kısım bazı erteleme ve ötelemeler oldu ama çiftçimizi rahatlatan bir şey olmadı” şeklinde konuştu.