İktidarın zincir marketlere yönelik operasyonunun ardından Ekonomist Yağız Kutay Işık açıklamalarda bulundu. İktidarın bu hamlesini Macaristan seçimlerinin olduğu döneme benzeten Işık, "Türkiye aslında özellikle gıda enflasyonunda da özel sektörün kucağına düşmüş oldu." ifadelerini kullandı.

'TIPKI MACARİSTAN'DAKİ GİBİ'

“Türkiye'de iktidar serbest piyasayı kendi arzularına göre yorumladığı dönemler zaman zaman oldu. Zincir marketlerle ilgili alınan karar da aslında bunun bir örneği. Başka bir emsali Macaristan'da Viktor Orban yönetiminde gördük. Seçime üç ay kala fiyatlar donduruldu ve Türkiye'deki gibi bir muhalefet birleşmesine karşı Viktor Orban tekrardan seçimi kazandı."

'HALKI KANDIRMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

"Ancak seçim sonrasında serbest piyasa koşullarına geri dönmek zorunda kaldı. Aslında yaptığı bu hamle de halkı kandırmaktan başka bir şey değildi."

'ÖZEL SEKTÖRÜN KUCAĞINA DÜŞTÜK'

"Öte yandan Türkiye'de şeker fabrikaları, Et Balık Kurumu gibi devletin tekelinde olan ve fiyat spekülasyonlarını engelleyecek kurumlar varken bunlar özelleştirildi. Türkiye aslında özellikle gıda enflasyonunda da özel sektörün kucağına düşmüş oldu.” 

POLEMİK HABER / AYKUT METEHAN