Bali kıyılarında arama çalışmaları devam ederken, Endonezya'da kayıp denizaltındaki 53 mürettebat için umutlar azaldı. Yetkililer, geminin 600-700 metre derinliğe, yani tasarlandığı derinliğin iki katından fazla batmış olabileceğine inanıyor.

UZMAN: DÜŞÜK İHTİMAL

Denizaltı kurtarma uzmanı Frank Owen, Guardian'a bu özel geminin yalnızca yarısından daha az bir derinliğe dalmak için tasarlandığını söyledi. Owen, denizaltılar ve mürettebatı için üç olası sonuç olduğunu söyledi: Ya deniz dibinde ya da yüzeyde. Ya da sadece çalışıyor ve insanların onu aradığının farkında değil. Ancak denizaltının hala çalışmakta olduğunu ve iletişimini kaybetmiş olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

ÇEVRE ÜLKELERDEN JET YARDIM

Avustralya, Singapur ve Hindistan da dahil olmak üzere birçok ülke kayıp gemiyi aramak için Endonezya'dan gelen yardım talebine yanıt verdi. Askeri hava komutanı Hadi Tjahjanto, "Eğitim kazalarının araştırılması ve ele alınmasında Singapur ve Avustralya ile iyi bir işbirliği yaptık" dedi. 

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton, mevkidaşı Prabowo Subianto'yu aradığını belirtti. 

Dışişleri Bakanı Marise Payne, Avustralya'nın elinden gelen her türlü yardımı sağlayacağını söyledi, ancak denizaltı kurtarma işlemlerinin karmaşık ve zor olduğunu söyledi.

EN YAŞLI DENİZALTI

Kayıp 209/1300 tipi denizaltı, 1977'de Almanya'nın Howaldtswerke-Deutsche Werft'inde inşa edildi ve resmi olarak 1981'de donanmaya dahil edildi ve bu da onu halen aktif olan en eski denizaltılardan biri haline getirdi. 

Emekli bir amiral ve deniz tarihçisi olan James Goldrick, geminin yaşlı olması bu duruma katkıda bulunan bir faktör olabileceğini söyledi. 

Goldrick, “40 yaşına gelmek gerçekten onu zorlamaya başlıyor. Neredeyse hiç kimse bu kadar eski denizaltını çalıştırmaz’’ dedi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)