Endonezyalı araştırmacılar, arızalı gaz kelebeğinin pilotların kontrolü kaybetmesine neden olup uçağın Java Denizi’ne düşmesine yol açmış olabilir. Müfettişler, pilotların neredeyse uçar uçmaz denize düşmesiyle sonuçlanan uçuşla alakalı yeni ayrıntılar sunan bir ön rapor yayınladılar.

ÖNCEKİ PİLOTLARDAN AYNI ŞİKAYET

Baş araştırmacı Nurcahyo Utomo, sol motorun gaz kolunun, otomatik pilot devredeyken kendi başına geriye doğru hareket ettiğini ve uçak denize dalmadan önce bu motorun güç çıkışını azalttığını söyledi. Ayrıca, önceki uçuşların pilotlarının 26 uçağın otomatik gaz kelebeği sistemiyle ilgili sorunlar bildirdiklerini söyledi. Pilotların hava trafik kontrolüyle son görüşmesi, mürettebatın 13 bin fite çıkma talimatına yanıt vermesinden yaklaşık dört dakika sonra gerçekleşti. Utomo, uçağın uçuş veri kaydedicisinin, uçağın 10 bin 900 fit yüksekliğe ulaştığını ve ardından düşmeye başladığını söyledi.

DEVREDEN ÇIKTI

Otomatik pilottayken, sağ motorun gücü sabit kalırken sol motora giden güç azaldı. Utomo, pilotun uçağı yukarı kaldırmak için uğraştığını söyledi. Bir dakika sonra veri kaydedici, uçak aşağı inerken otomatik gaz kelebeğinin devreden çıktığını gösterdi ve veri kaydedici birkaç saniye sonra kaydı durdurdu.

ORTAK SORUŞTURMA

Müfettişler, uçuş veri kaydedicisinden gelen bilgileri gözden geçirmek için Boeing ve motor üreticisi General Electric ile birlikte çalışıyor. ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu ve Federal Havacılık İdaresi'nden bir ekip de soruşturmaya katıldı. Uçak, corona virüs salgınının neden olduğu uçuş kesintileri nedeniyle neredeyse dokuz ay hizmet dışı kalmıştı. Düzenleyiciler ve havayolu şirketi, Aralık ayında ticari uçuşlara devam etmeden önce denetimlerden geçtiğini açıkladı.  (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com