Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen MÜSİAD EXPO'da açıklamalarda bulundu.

'PAHALILIK DEVAM EDECEK' MESAJI

Gelişmiş ülkeler dahil pek çok ekonominin son yılların en yüksek enflasyonuyla baş etmeye çalıştığını belirten Erdoğan, "Gıda ve enerji kriziyle birlikte çoğu ülke yalpalamakta çaresiz kalmaktadır. Artan enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının ekonomi üzerindeki etkilerini sürdüreceği anlaşılıyor" dedi.

"Milyonlarca insanın çektiği sıkıntılar göz ardı edilmektedir" diyen Erdoğan, "Somali başta olmak üzere Afrika'da bir lokma ekmeğe ulaşımdan can veren her masumun acısı yüreklerimizi dağlıyor. Milyonlarca insanı ölüme götüren bu trajedilerin sona erdirilmesi için ne yazık ki bir çaba harcanmıyor. Dünyanın geri kalanına insanlık dersi veren Batılı ülkelerin bu trajediye kayıtsız kalması utanç vericidir" ifadelerini kullandı.

TAHIL KORİDORU AÇIKLAMASI

Tahıl koridoru ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Ciddi gıda krizi ve kıtlıkla boğuşan Somali, Cibuti, Sudan başta olmak üzere tüm ihtiyaç sahibi ülkelere tahıl gemilerinin ulaşmasını temin edeceğiz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeyi aktaran Erdoğan, "Sayın Putin ile görüşmemde, şunu söyledi. 'Biz dedi ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere Cibuti, Somali, Sudan'a gönderelim' dedi. Hemfikir olduk" diye konuştu. Erdoğan devamında, "Bunu da G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Atmamız gereken adım bu, yapmamız gereken de bu. Bu ayın 13-14'ünde Bali'de bir araya geleceğiz ve orada da bu görüşmeleri yapacağız" dedi.

DOĞALGAZ MESAJI

"Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevki konusunda Putin'in açıklamalarını dinlediniz. Bu çalışmayı dayanışma içinde sürdüreceğiz" diyen Erdoğan, şunları ifade etti: "Karadeniz'de bulduğumuz doğalgazı sisteme verdiğimizde konutların ihtiyacını karşılama yanında elektrik üretiminde de rahatlık sağlayacağız."