Sağlık Bakanlığı Fatih’te yapılacak olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi binasının yapım işi için ihale duyurusu yaptı. 14 ocak 2022 yılında duyurusu yapılan ihale 21 B  (Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.) maddesine göre yapıldı. İhalenin yaklaşık maliyeti ise 2 milyar 90 bin lira olarak belirlendi.

İHALEDE 500 MİLYON KIRIM YAPILDI

Yedi firmanın teklif verdiği ihalede altı firmanın teklifi geçerli sayıldı. Altı firmanın tekliflerin içerisinde en avantajlı teklifi veren Rönesans Holding (Rec Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.) ihaleyi 1 milyar 577 bin 900 liraya kazandı. Kamudan yüz milyarlarca ihale alan şirketin 2 milyarlık son ihalesinde 500 milyon gibi bir kırım yapılması da dikkatlerden kaçmadı.

ERDOĞAN ÖVE ÖVE BİTİREMEMİŞTİ

Erdoğan konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı inşa eden ve birçok şehir hastanesini yapan firma olarak bilinen Rönesans Holding'e de teşekkür ederek, "Rönesans Grubu'nu, mimarı, işçisini tebrik ediyorum. Rönesans firmasına ayrıca şükranlarımı bildireceğim. Her iki hastaneyi bu firma yaptı. Bir tane hastane için bizden herhangi bir bedel istemediler. Şimdi bu 1008 odalıyı süratle yaptık. Ama biz Yap-İşlet-Devret sistemiyle şehir hastanelerini yapıyoruz. Ama Rönesans gibi bir yüklenici firma bulursak, buradaki şehir hastanesine de başlayabiliriz. Benden duyurması, araması da Sağlık Bakanı'ndan. Ama şimdilik acil bir ihtiyacımız yok. Bir asır önce 'Hasta adam' diye tarihe gömülmek isteyen bir millet gıptayla takip ediliyor. İnşallah ülkemize yapacak daha çok hizmetimiz var" dedi.

'PANDORA'DA DA ÇIKMIŞLARDI

DW Türkçe'de yer alan haberde, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) dünyanın farklı yerlerindeki 14 firmadan elde ettiği yaklaşık 12 milyon belge içerisinde, Rönesans Holding'in kurucusu, Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın da ismi geçmişti.  Son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding; Pandora Belgeleri'ne göre vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktardığı ileri sürülmüştü. DW Türkçe'nin belgelere dayandırdığı rakamlara göre Ayşe Ilıcak'ın sadece bir yılda vergi cennetlerine aktardığı paranın 210 milyon 736 bin 132 ABD doları olduğu anlaşılıyor. Bu miktarın TL olarak karşılığı 1 milyar 874 milyon 392 bin Türk Lirası. Ayşe Ilıcak'ın vergi cennetine aktardığı 210,7 milyon doların yüzde 40'lık gelir vergisi ödenmiş olsa, hazinenin kasasına yaklaşık 750 milyon Türk Lirası girecekti.