Yaklaşık yirmi yıl önce İran’da üst düzey bir savunma figürü olan Ekberi, ailesinin reddettiği bir suçlamayla MI6 için casusluk yapmaktan infaz edildi. Ailenin yakın bir dostu, "bu bir cinayet davası" diyerek kendisine İngiliz istihbaratı tarafından para ödendiği iddiaları da dahil olmak üzere, 61 yaşındaki eski bakan yardımcısının suçsuzluğunu kanıtlayacağına söz verdi.

‘ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ SİZİ İLGİLENDİRMEZ’

Öte yandan, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin bu infaza yanıtı gecikmiyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, “İran yargısının en güçlü isimlerinden biri” olarak tanımlanan İranlı Başsavcı Mohammad Cafer Montazeri'ye seyahat yasağı getirdi ve mal varlıklarını dondurdu. 

Birleşik Krallık ayrıca İran maslahatgüzarını çağırırken, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Stephen Shercliff de İran Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldı. Shercliff'e, "İran’ın ulusal güvenliğini korumaya yönelik kararlı eylemin, İngiltere dahil diğer hükümetlerin rızasına bağlı olmayacağı" söylendi. 

İRAN REJİMİNİN ZULMÜNÜ GÖSTERİYOR’

Devrim Muhafızları’nı İngiltere ve AB'de terör örgütü ilan etmeye yönelik resmi bir karar, İran'ın misilleme yapmasına yol açabilir. İngiltere Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat, hareketin haklı olduğunu öne sürerek "Devletin bir vatandaşı daha öldürmesi, İran rejiminin zulmünü gösteriyor. İran rejimi, MI5 başkanının geçtiğimiz günlerde bildirdiği gibi, İngiltere'deki diğer İngiliz vatandaşlarını bile tehdit ediyor. Güvenliğimizi savunacağız” dedi. 

‘GÜÇ MÜCADELESİNİN KURBANI’

Ekberi'nin yakın çevresi, bazı yetkililerin İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamkani'yi devirme çabaları da dahil olmak üzere rejimin tepesindeki bir güç mücadelesinin kurbanı olduğunu söylüyor. Ekberi, hükümetten ayrıldığı 2005 yılına kadar Şamkani'nin önemli bir müttefikiydi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER