Amerikalı turist Shawna Wilson, Paris'teki Louis Vuitton’a ait bir mağazadan 4 elbise aldığını ve euronun ABD doları aynı seviyeye gelmesiyle fiyatların cezbedici söyledi. Kızı için iki elbise satın alan ABD’nin Colorado eyaletinden 49 yaşındaki Wilson, "Sanki burada indirimdeymiş gibi. Euro ve dolar aşağı yukarı aynı olduğu için, bizi kesinlikle harcamaya teşvik ediyor" dedi. 

‘TURİZM GELİRLERİ DÖRT KART ARTIYOR’

UBS analistleri, KDV iadesi veren Planet'ten alınan verilere atıfta bulunarak, euro karşısında güçlü doların, geçen yıla göre Haziran ayında Avrupa'da turizm harcamalarında dört kat artıracağını ve Amerikalıların harcamalarının hızlanacağını söyledi. İnsanlar sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında biriktirdikleri parayı harcamak için acele ettikçe lüks sektörü kısıtlamaların hafiflemesinin ardından hızlı bir şekilde toparlandı. 

Amerikalılar transatlantik uçuşlarını doldururken, dolar karşısında zayıf euroyu nakde çevirme hevesleri, pandemi öncesi Avrupa'da lüks satışlardaki artışın ana kaynağı olan Çinli ziyaretçilerin eksikliğinin bir sonucu olarak kaybedilen işlerin yerini almaya yardımcı oluyor.

ASLAN PAYI FRANSA’NIN

Lüks ürün şirketleri Richemont ve Burberry, geçtiğimiz gün Avrupa'da daha yüksek satışlar bildirdi ve bu da Çin'de yüzde 30'dan fazla düşüşü telafi etmeye yardımcı oldu. Turistlerin eli açıklığından en çok Fransa yararlandı. UBS analistleri, Haziran ayında Fransa'da turistlere yapılan satışların 2019 seviyelerinin sadece yüzde 11.3 altına düştüğünü ve bu da kendi iç pazarlarında büyük bir riske sahip Fransız lüks markaları için olumlu bir işaret olduğunu söyledi.

Amerikalı turistler bu hafta Paris'in Avenue Montaigne caddesine akın etti ve Louis Vuitton, Chanel ve Gucci gibi tasarımcı isimlerin yer aldığı lüks butiklere göz attılar. Ülkenin Florida eyaletinde bir emlakçı olan 70 yaşındaki Cheryl Penn, şimdiden kendine bir etek almış ve torunu için bebek kıyafetleri stokladı. Penn, "Avenue'ye yeni geldik, bu yüzden alışveriş çılgınlığına yeni başladık. Euro ve doların eşit olmasını seviyorum, bu yüzden tam olarak ne harcadığımı biliyorum" dedi. (Reuters)