Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kabine toplantısının ardından ilk kez ev alacaklara yönelik yeni kampanyaya ilişkin olarak, “İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok" dedi.

Bu açıklamaların ardından milyonlarca ev sahibi olmak isteyen vatandaş "konut fiyatlarında yükseliş devam eder mi? Yeni kredi paketinin detayları neler?" sorularını soruyor.

İşte 'ihtiyaç odaklı kredi' modelinin detayları...

Konuyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

“Konut alacak olanlar ve konut üreticileri beklenti çerçevesinde hareket etmiyor ve piyasa ciddi anlamda kilitlenmiş durumda. Konut satışları ocak-ekim döneminde yüzde 14 seviyelerinde düşüş gösterdi.”

Meral Akşener'den veda konuşması: Bu kürsüden son kez konuşuyorum Meral Akşener'den veda konuşması: Bu kürsüden son kez konuşuyorum

'EK DÜZENLEMELER SÖZ KONUSU OLABİLİR'

“Kredi imkanlarının ihtiyaç sahiplerine verilmesi önemli, ilk defa satılacak konutlar değil de ikinci el konutların da kapsamda olması önemli. Konu fiyatları son dönemde ciddi geriledi. Dolar bazında birçok bölgede geçen yılın aynı döneminde göre düştü diyebiliyoruz. İnşaat maliyetlerindeki artış devam ediyor. Ocak ayı itibarıyla işçi maliyetlerine gelecek zamlar inşaat üretiminde yeni konut bedellerini artıracak gibi gözüküyor.”

“İlk defa konut alacaklara getirilecek kredide ek düzenlemeler söz konusu olabilir. Belli bir süre o ilde ikame etme, konutları kiraya vermeme gibi bazı şartlar gelebilir. Bunun özellikle OVP kısmında ne zaman gerçekleşeceğini piyasanın net bilmesinde fayda var.”

'FARKLI ALTERNATİFLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

“Bu noktada ekonomik dengeyi sağlayabilmek için finansman açısından farklı alternatifleri gözden geçirmek ve değerlendirmek oldukça kritik öneme sahip. Çünkü mevcut borçlanma sistemi sürdürülebilir olmamakla birlikte tasarruf edenin kazandığı yeni bir döneme giriyoruz. Kendi öz kaynaklarını yönetebilenlerin ayakta kaldığı, öz kaynaklarını planlayarak tasarruf yapanların ev ve araç sahibi olabileceği yeni bir çağ başlıyor. Tüm dünya ülkeleri, kaynak verimliliği ve enflasyon odaklı gelecek planları yapıyor ve tasarrufun gücünden faydalanıyor.”

“Dış kaynaklı kredi yerine, kişisel birikimlerin bir havuzda toplandığı ve finansmana dönüştürüldüğü tasarruf finansmanı sektörü, ihtiyaç ve yatırım amaçlarından bağımsız olarak kişilere dilediği zaman ev sahibi olma imkanı sunuyor.”

Birevim Genel Müdürü Avukat Mahir Orak da, “Bankalar aracılığıyla kullanılan bireysel ya da ticari kredilerin kaynağının dış finansmana dayandığı düşünüldüğünde; bugün ev almak için yapılan kredi başvurularına yanıt verilememesinin altında yatan ana nedeni görebiliyoruz. Dolayısıyla şu an sadece ihtiyaç odaklı kısıtlı kredi imkanı sunulurken, yatırıma yönelik konut alımlarında neredeyse hiç kredi imkanı sunulamıyor. Konut ve araç piyasasında yaşanan yüksek enflasyonla birlikte finansman krizi de derinleşmeye devam ediyor” dedi.