Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan düzenlemelerin yürürlüğe girmesinden sonra herkesin gözü kıdem tazminatlarına çevrildi. EYT düzenlemesinden faydalanacakların, "Kıdem tazminatı ne olacak", "İlk maaşlar ne zaman?" "İşe döneceklerde hak kaybı olur mu?" gibi sorularının cevapları merak ediliyor.

UZMANLAR 8 KOD İÇİN UYARDI

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, EYT'den faydalancakların emekli olurken dikkat etmeleri gereken hususlardan biri olan olan 8 Kod için uyardı. 

Dünya'nın haberine göre Yılmaz "1’den 50’ye kadar kodlar var. 8 Kod emeklilik nedeniyle çıkışı kapsıyor. Farklı bir kod ile de çıkış vermek emekliliğe engel değil ancak 8 Kod işverenle çalışan arasındaki kıdem tazminatı konusunda kanıt olur. Farklı bir kod ile çıkış verilirse kıdem tazminatı yanabilir. Bu da iş mahkemelerine yansır" dedi.

'8 KOD İLE ÇIKIŞ DAHA SONRA İŞE GİRİŞİ KOLAYLAŞTIRIR'

Sosyal güvenklik uzmanları ise 8 kod uyarısını şu şekilde yaptı, "Çalışırken emeklilik başvurusu yapılamadığından çıkış yaptırmak zorunlu. Burada Kod 8 ile çıkış yapıldığında emeklilik için ayrılmış olan EYT'lilerin tazminat hakkı da korunuyor. O yüzden Kod 8 ile çıkış yapmak tekrar işe girişi de kolaylaştıracağından çok önemli"

Kod 8 (Emeklilik, yaşlılık veya toptan ödeme nedeniyle) ile çıkış yapıldıktan sonra sigortalı çalışma hayatına devam edilecekse, tahsis talebini yani emeklilik müracaatını yaptıktan sonraki güne ya da daha ileri bir tarihe emekli olarak (SGDP) işe giriş bildirgesi verilebiliyor.