İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, adaylık süreçlerinde ortak bir propagandaya imza atmışlardı. İkisi de başkan oldukları takdirde  “Belediyede ihaleleri canlı yayınlayacağız” açıklaması yapmışlardı. Ne söyleyeyim bunun asla mümkün olamayacağını bilsem de hayali bile umutlandırmıştı beni. Belediyelerin bugün borç batağında olmasının en büyük nedeni ihalelerdir. İhalelerde yapılan Ali Cengiz oyunlarıyla bugün kamu milyarlarca lira borç batağında saplandı. Çoğu belediye neredeyse sırf bu yüzden bugün maaş ödeyemez durumdalar. Gelin size sadece bir ihalede kamunun nasıl 50 milyon lira zarara uğratıldığını anlatayım.. Herkesin anlayabilmesi için olayı tane tane anlatacağım..

Hikayemizin ana kahramanı Eyüpsultan Belediyesi. 11 Mayıs 2022 tarihinde Eyüpsultan Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü bir ihale düzenliyor. İhalenin adı ise “Çöp toplama, nakli ve kent temizliği için araç kiralama işi” İhalenin yaklaşık maliyeti 160 milyon olarak belirleniyor. İhale işlerini bilmeyen okuyucularımız için daha açıklayıcı olması açısından ihaleye tekli verecek firmaların belirlenen maliyetin altında teklif vermesi gerekiyor. Yaklaşık maliyetin üzerinde teklif veren firmalar otomatikman ihaleden elenirler. İhaleye 5 tane firma teklif veriyor. En düşük teklif Tunç Kurumsal  Hizmetler isimli şirketten geliyor. Firma ihaleye 65 milyon 993 bin lirayla katılsa da firmanın teklif geçerli sayılmıyor. Azka Turizm ve Organizasyon isimli firma ihaleye başvuru yapıyor ancak herhangi bir teklif vermiyor. Dolayısıyla bu firma da ihaleden eleniyor. 107 milyon 851 bin lira teklif veren Fetih 1453 Atık Yönetimi firmasının teklifi de evrak eksikliği gerekçesiyle geçersiz sayıldı.

İhalede iki teklif geçerli sayılıyor Meltem Turizm ve Özka Grup ortaklığı 103 milyon 678 bin liralık bir teklif sunuyor. Geçerli teklif veren firmalardan Taşsan Cihan İnşaat şirketi ise 158 milyon 28 bin lira bir teklif sunuyor. Normal şartlarda ihalenin en düşük teklif veren şirkete kalması gerekiyor. Kamu İhale Kurumu kanunları bunu gerektiriyor. Ne mi oluyor? Gelin size hikayenin en can alıcı kısmını açıklayayım..

Eyüpsultan Belediyesi normalde ihaleyi 103 milyon 678 bin lira teklif veren Meltem Turizm ve Özka Grup ortaklığına vermesi gerekiyordu. İki şirketin verdiği teklif arasında  55 milyon liralık fark bulunuyor. İşte belediye Ali Cengiz oyununu tam da burada devreye soktu. “Fiyat dışı unsurlar” devreye sokuldu. Yani geçerli teklif veren iki firma için puanlama sistemini devreye soktular. Bu uygulama sadece belediye istediği firmaya ihaleyi vermek istediğinde uygulanıyor. Puanlama sisteminde yapılan değerlendirmede 103 milyonluk teklif veren Meltem Turizm ve Özka Grup ortaklığının teklifi 146 milyona çıktı. Taşsan Cihan İnşaat’ın puanlamadaki teklifi 125 milyon 209 bin liraya çıktı. Böylece ihale belediyenin istediği firmaya gitmiş oldu. Eyüpsultan  Belediyesi ile Taşsan Cihan İnşaat isimli firmayla 158 milyon liralık bir sözleşme yapılıyor. Kamu kurumu sadece bir ihalede 55 milyon liralık zarara uğramış oldu. İhalelerin canlı verilmesi olayı o yüzden çok önemli. Bütün ihaleler canlı yayınlansa belediyeler böyle Ali Cengiz oyunlarını yapmaya asla cesaret edemezlerdi.

[email protected]