Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ankara’da düzenlenen “Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli’ne” dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

'AHLAKİ DEĞERİ VE MESLEKİ İLKEYİ TANIMIYORLAR'

Altun'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

“Haberin olmazsa olmazları sayılan 5N 1K kuralının ihlâl edildiğini, teyit mekanizmasının işletilmediğini sıklıkla ne yazık ki görüyoruz. Bu sorun genellikle, sözde siyasal muhalefet adına, bilinçli ve sistematik bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Maalesef en temel gazetecilik ilkelerinin hiçe sayılması sonucu ortaya dedikodudan, dedikoduculuktan başka da bir şey çıkmıyor. Yalanlara, iftiralara, çarpıtmalara zemin oluşturan böyle bir vasatta asla haber ve habercilikten söz edemeyiz. Dedikodu ve dedikoducular, toplumsal ve siyasal alanı zehirledikleri gibi gazeteciliğin güvenilirliğine ve itibarına da zarar veriyorlar. Böyleleri hiçbir ahlaki değeri ve mesleki ilkeyi tanımıyorlar. Sistematik yalandan, çarpıtmadan, dezenformasyondan maalesef besleniyorlar. Masa başından ürettikleri sözde haberlerle tezvirat makinesi gibi çalışıyorlar. Toplumu, ülke gündemini kurgu, sansasyon ve manipülasyonla dizayn etmeye uğraşıyorlar. Fil dişi kulelerinde kendi ideolojik kumaşlarından diktikleri deli gömleklerini topluma giydirmeye çalışıyorlar adeta. Bu deli gömleğini giymeyi reddedenlere karşı da hakarete başvuruyorlar, pejoratif bir dille saldırıya geçiyorlar. Bugün, medya etiği ve basın ahlakı açısından ciddi bir tehdit hâline gelen bu soruna karşı başta hakkaniyet sahibi gazetecilerin itiraz etmesi ve topyekûn bir mücadele vermesi gerekiyor. Bu mücadele, toplumsal, siyasal, demokratik alanı temiz tutmak için olduğu kadar, gazeteciliğin itibarını korumak için de şarttır. Özellikle bilgi ve haber akışının arttığı, erişimin kolaylaştığı günümüzde habercilikte etik değerlere sahip çıkmak elzemdir.

'İKTİDAR, GÜÇ, SORUMLULUK GEREKTİRİR'

Şunu açık ve net bir biçimde ifade etmemiz gerekir: İktidar, güç, sorumluluk gerektirir. Medya, elindeki gücü sorumsuzca kullandığında bunun sonucu toplumsal barış ve huzur için, kamu düzeni için ve dahası bireylerin hakları için yıkıcı olmaktadır.

Türkiye, maksatlı yalan bilgiye, dezenformasyona dünyada en fazla maruz kalan ülkelerin başında geliyor. Türkiye’nin son 20 yılda gösterdiği büyüme ve gelişmeyi durdurma çabaları sistematik dezenformasyon siyasetiyle de kendini gösteriyor. Ülkemizi ve kurumlarımızı yıpratma girişimleri siyasetten medyaya, birçok alanda çok boyutlu saldırılarla yürütülüyor. Türkiye bugünkü güçlü konumunu elde etmemiş olsaydı, Türkiye bugünkü gibi itibarlı bir bölgesel güç ve küresel bir aktör olmamış olsaydı, bugünkü hâliyle sistematik dezenformasyon saldırılarıyla da karşı karşıya kalmayacaktı.

'MÜCADELEYİ MİLLİ BİR VAZİFE OLARAK GÖRÜYORUZ'

Yalan haber ve dezenformasyon yapay toplumsal kutuplaştırmalar oluşturmak, siyasal istikrarı bozmak için bugün araçsallaştırılıyor. Vaktiyle Türkiye’yi askeri darbeler ve ekonomik saldırılarla dizayn etmeye çalışıp, başarılı olamayanlar bugün maksatlı yalan bilgi, dezenformasyonla bunu yapmaya çalışıyorlar. Bu açıdan, dezenformasyonla mücadeleyi milli bir vazife olarak görüyoruz.”(ANKA)