Financial Times’da yayınlanan bir haberde, ülkenin geçen yıl yüzden fazla tanker gemisi satın aldığı veya yeniden tahsis ettiği iddia ediliyor. Enerji danışmanlığı şirketi Rystad'a atıfta bulunan gazete, Rusya'nın yıl başından bu yana 103 tankerin kontrolünü, daha önce İran veya Venezuela'ya petrol kargo taşımacılığı yapan gemileri yeniden kullanarak veya doğrudan tanker satın alarak ele geçirdiğini bildirdi.

SİGORTA ŞİRKETLERİNE ’60 DOLAR’ YASAĞI

Cuma günü, AB ve G7 nihayet deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolünün fiyatını varil başına 60 dolarla sınırlama konusunda anlaştılar. Batılı şirketlerin, Rusya’nın kabul edilmeyeceğini açıkça belirttiği yeni kurallara göre, varil başına 60 doların altında satılmadığı sürece Rus ham petrolünü taşıyan gemileri sigortalaması veya finanse etmesi yasaklanacak.

VTB Bank başkanı Andrey Kostin, Ekim ayında Rusya'nın "tanker filosunun genişletilmesi" için "en az 1 trilyon ruble" harcaması gerektiğini söyledi. Batılı analistler bu açıklamanın ardından, Rusya’nın çok büyük ham petrol gemilerine yatırım yapacağını söyledi. 

ÜST DÜZEY ‘TANIMAYACAĞIZ’ AÇIKLAMASI

Financial Times’a göre uluslararası gözlemciler, Rusya'nın eskiyen petrol tankerlerinden oluşan "gölge filosunu" AB veya ABD yaptırımlarına ve diğer ticaret kısıtlamalarına tabi olmayan Hindistan, Çin ve Türkiye gibi ülkelere artan hacimlerde enerji satmak için kullanacağını söylüyor. 

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın Rusya'nın deniz yoluyla taşınan petrol ihracatına Batı tarafından dayatılan bir fiyat sınırını tanımayı planlamadığını söylerken, hükümetin şu anda durumu gözden geçirdiğini de sözlerine ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER