2023 yılının ilk çeyreğinde Fed'in faiz oranlarında zirveye varacağı ve faiz artışlarına son vereceği yönünde beklentiler hakim. Bu beklentilere bağlı olarak şimdiden zayıf dolar güçlü altın dönemine girildiği analistler tarafından ifade ediliyor. Özellikle petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilmeler enflasyon baskısını azaltarak faiz artışlarının önünü kesecek.

'FAİZ ARTIRIMI BEKLİYORUZ'

İslam Memiş, altın piyasalarında yaşanacak gelişmeleri yorumlarken “FED, İngiltere Merkez Bankası ve Euro Bölgesi bankalarının faiz kararları bu hafta için oldukça önemli olacaktır. 50 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyoruz” dedi.
Memiş şunları söyledi:
"Yine Amerika’da enflasyon verisi açıklanacak. Küresel piyasalar pozitif bir seyirle haftayı sonlandırabilir. Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 4 civarında yükseldi. 5 bin 200 puan seviyesinde. Geçen haftaki kayıplarını tekrar geri aldı. Küresel piyasalardaki hem enflasyon beklentisi hem 50 baz puanlık faiz beklentisi ile beraber borsadaki yükselişin devam ettiğini gözlemliyoruz."  

'DEVAM EDECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM'

"Altında sakin ve yatay bir seyir var. Ons altın tarafında 1790 dolar seviyesi var. Gram altın TL tarafından 1087 lira seviyesi var. Gümüş tarafında gramda 14 lira seviyesi var. Pozitif beklentimizi yine devam ettiriyoruz, değerli metaller tarafında yükselişin bu hafta boyunca devam edeceğini tahmin ediyorum. Altın ve gümüş fiyatları 2022 yılında çok baskılandı. Dışarda ons baskılanırken içeride dolar baskılandı. Gerçek fiyatlamaların karşılığı değil, şu an ki fiyatlamalar. Ons altında manipülasyon süreci olduğu için gerçek değerini bulamadım."

'FİYATLAR SERBEST BIRAKILIRSA GRAM ALTIN 1.400 TL OLABİLİR'

"Fiyatları serbest bıraksalardı, gram/lira fiyatı yılı 1.400 lira seviyesinde tamamlarken altının ons fiyatı da 2 bin dolar seviyesinin üzerinde bir atakla yılı tamamlanması gerekiyordu.  Ancak yine 1.100’lü rakamlar önümüzdeki hafta yine konuşulmaya başlar diye tahmin ediyorum. Ons altında tahminim 1.815 dolar devamında 1.830 seviyesine kadar bu yükselişleri devam ettirecekleri yönünde."

'2023 YILINDA DAHA ÜST RAKAMLAR BEKLİYORUZ'

"2022 yılında dolar karşısında ne değer kaybetmişse 2023 yılında gerçek değerlerine ulaşmalarını bekliyorum. Yine 2022 yılında beklediğim zirve seviyelerini 2023 yılında beklemeye devam edeceğiz. Bu kez daha üst rakamlar karşımızda olabilir. 2023 yılında altın ve gümüş tarafında pozitif beklentim devam ediyor."
Şu anda altının ons fiyatı 1.790 dolar seviyesinde. Altının gramında 310 lira bir değer artışı oldu. Bugüne kadar altın fiyatları ons bazında yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi son çeyreğinde de aynı fiyatlamalar içinde. 
Altın manipüle edildi. Resesyon ve enflasyon süreçleri yeniden fiyatlanırsa karşımızda 2 bin dolar seviyesinde bir ons altın mümkün olacaktır.”