Finlandiya eğitim sistemi son yıllarda uluslararası öğrenci değerlendirme sınavlarında elde ettiği istikrarlı üstün başarı nedeniyle dünya çapında eğitim çevrelerince merak edilen ve araştırılan bir olgu halini aldı. Fin Eğitim sisteminin başarısına dair artan sorulara cevap verebilmek amacıyla Finli eğitim politikacısı ve akademisyen Pasi Sahlberg, Finlandiya eğitim sisteminin 30 yıl gibi nispeten kısa bir sürede gerçekleşen inovasyonel dönüşümünün temel hatlarını ve bileşenlerini; “Finlandiya Eğitim Devrimi” adlı kitabında tarihsel bir perspektifle ve analitik bir biçemle sunuyor. 

“Finlandiya Eğitim Devrimi”, çocukların ihtiyaçlarına nasıl tepki verilmesi gerektiğini anlatıyor. Eğitimcilerin iyi seçilmesi ve özenle hazırlanması gerektiğini ve sadece cazip olan değil, aynı zamanda eğlenceli bir eğitim öğretim olanağı sunan eğitim topluluklarının kurulması gerektiğini hatırlatıyor. Bu kitap, takdire değer bir okul sisteminin kurulmasının mümkün olduğunu gösteriyor.
Finlandiya’da gerçekleşen eğitim reformlarının hikâyesi, dünya çapında tanınan siyasetçileri ve eğitimcileri de bilgilendiriyor. Finlandiya eğitim sisteminin diğer ülkelere ilham veren unsurları arasında; bilinçli olarak atılan adımlar ve eşitlik önemli bir yer tutuyor. Kitap, bu reformları akıcı ve ilham verici bir şekilde sunuyor.

Pasi Sahlberg, Harvard Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyeliği ve Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda yöneticilik yaptı. “Finlandiya Eğitim Devrimi” yayınlandığı her ülkede çok yüksek okunma oranlarına ulaştı. Pasi Sahlberg’in yaşam eseri sayılan “Finlandiya Eğitim Devrimi”, Kolombiya Ünversitesi’nin Teachers College Press adlı yayıncısı tarafından okurlara sunuldu. Ülkemizde ise Dilek Boyraz’ın çevrisiyle Sola Unitas Yayınları etiketiyle yayınladı. 

“Finlandiya Eğitim Devrimi” sayesinde Finlandiya eğitim sistemini, birinci ağızdan okumanın fırsatını buluyoruz. Tahmin edildiğinin aksine, insana değer veren bir yaklaşımla başarıyı yakalamışlar. Kitapta dikkat çeken bir etkinlik, çocukların teneffüs hakkını kullanma ve teneffüslerde de öğrenme etkinlikleri ile eğitimini sürdürmesi. Bizde 7 saatlik bir günde 15+10 teneffüs yapılıyor. Yaklaşık 305 dakikanın %8,2 teneffüs hakkı varken, Finlandiya’da % 20. Bir diğer dikkat çeken öğretmen seçimi. Çok başarılı öğretmen almıyorlar. Aldıkları öğretmenlerin çoğunluğu orta düzeyde. En çok dikkat ettikleri nokta öğretmenlerin kişiliklerinin öğretmeye uygun olması. Başvuranların %10’u öğretmen oluyor. Fazla açıklama yapmadan okumanız gereken bir kitap.