Türkiye'nin en sevilen kuruyemişlerinden antep fıstığının fiyatı altınla yarışır hale geldi. 

Gündeydoğu'lu çiftçiler son zamanlardaki getirisinden dolayı bahçelerini antep fıstığı ağaçlarıyla doldurmaya başladılar. Bu da doğal olarak rekolte artışını beraberinde getirmeye başladı. Bununla birlikte normal şartlar altında fiyatı düşmesi beklenen fıstığın fiyatı gram altına yaklaştı. 

Piyasada tek işi stokçuluk olan ve sürekli spekülasyon yayarak fıstığın fiyatının artmasına sebep olan kişilerden büyük çapta üretim yapan ve fıstık ihracatıyla uğraşan şirketler büyük zarar görüyor. 

FİSTİK
Antep fıstığının bir marketteki indirimli fiyatı...

Antep fıstığı üreticisi Mahmut Beşer stokçuların oyunlarını Polemik Haber'e anlattı. Beşer, "Biz üreticiler olarak stokçulardan kötü etkileniyoruz. Dünya piyasalarında rekabetçilikten çıktık. İşletmemiz durdu ve Gaziantep'te bizim gibi fıstık üreticilerinin %95'i üretime ara verdi. İşçilerimizi çıkarmak zorunda kaldık. Tek işi stokçuluk yapmak olan ve vergi vermeyen, işçi çalıştırmayan kişiler fıstığın fiyatını spekülasyonlarla sürekli artırıyor. Türkiye'de hiç üretim olmasa 3 yıl yetecek fıstık varken, 'don vurdu, hastalık vurdu, mahsul gelmedi' diyerek fiyatları artırıyorlar. Dünya piyasalarında ABD 8,5, İran 9 dolardan satış yaparken biz 16 dolardan teklif vermeye mecbur kalıyoruz. 5 aydır ihracat yapamıyoruz. Ayrıca sağlığa da zarar veriyorlar. Ürünün dışı aynı kalırken, stok yapılmış fıstık bir süre sonra aflatoksin üretir. Bunu da ihraç etmeye çalıştıklarında alıcı ülkeler tespit ediyor ve geri gönderiyor. Bu da Türk fıstığının marka değerini bozuyor" dedi.

ABD, REKABETÇİ BİR TAVAN FİYAT AÇIKLIYOR

Fiyatın rekabetçi olması gerektiğini söyleyen Beşer, "ABD, kendi fıstığına tavan fiyat uyguluyor. Bunu uygularken dünya piyasalarına ve rekoltelerine bakıyor. Doğru fiyatı belirleyerek ihracatın önünü açıyor. 1 yıllık fıstığın tamamına yakını, yıl sonunda tükenmiş oluyor. Bu fıstık çetesine ve mafyavarî stokçulara bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bunlar yüzünden halk da fıstığa ulaşamıyor. Tatlı üreticileri de fiyatlarla baş edemiyor. Bu stokçulara ciddi yaptırımlar uygulanmasını, Amerika'da olduğu gibi tavan fiyat uygulanmasını, parasal değer olarak fındığın 2 katı olan fıstığa devletimizin gerekli önemi vermesini talep ediyoruz" açıklamasını yaptı. 

POLEMİK HABER/ KADİR KAPLAN