Spor

10 milyar dolarlık teleskoptan muhteşem görüntüler

Abone Ol

NASA’nın yeni uzay teleskobu, uzayın çarpıcı görüntülerine ulaştı. İlgi çeken görüntüler, James Webb gözlemevinin bilim operasyonlarına başlamaya hazır olduğunu belirtmek için geçtiğimiz gün kamuoyuna sunuldu. Ünlü Hubble teleskobunun halefi olarak görülen milyarlarca dolarlık Webb teleskobu, en az önümüzdeki 20 yıl boyunca yapılacak keşiflerde baskın bir güç olması bekleniyor. Yeni teleskop, başta NASA olmak üzere ABD, Avrupa ve Kanada uzay ajanslarının ortak bir projesi.

Webb, 13 milyar yıldan fazla geriyi gösteriyor ve bu sayede, insanlığa zamanda daha geriye giden olayları tespit etme yeteneği verecek. Gökbilimciler, yaşam belirtilerinin tespit edilebilmesi umuduyla Samanyolu Galaksisi’nde gezegenlerin atmosferlerini incelemek için daha gelişmiş teknolojilerini de kullanacak. Webb'in dört kızılötesi cihazından birinin baş araştırmacısı olan İngiliz araştırmacı Prof. Gillian Wright, ilk görüntü yığınının sadece bir deneme olduğunu söyledi.

Karina Bulutsusu Karina Bulutsusu, Webb'in öncülü olan Hubble teleskobunun klasik bir hedefiydi, ancak bu Webb versiyonunda çok farklı bir görüntü elde edildi. Karina, Dünya'dan yaklaşık 7 bin 600 ışık yılı uzaklıkta bulunan, gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biridir. Bunlar, yıldız doğumevleridir. Yani, içinde yeni yıldızların oluştuğu devasa gaz ve toz bulutlarıdır.

SMACS 0723 SMACS 0723, devasa bir gökada kümesidir. Gökbilimciler tarafından "yerçekimi merceği" olarak bilinir, çünkü kümenin kütlesi bükülür ve çok daha uzaktaki nesnelerin ışığını büyütür. Her yerde kırmızı yay benzeri bir yapı görülür. Bu, çok uzakta ve zamanda çok daha geriyi gösteriyor. Bu yayların bazılarındaki ışığın bize ulaşması 13 milyar yıldan fazla sürdü.

Southern Ring Sekiz Patlama olarak da adlandırılan Southern Ring, genişleyen dev bir gaz ve toz küresidir. Yıldızlar yaşlandıkça, enerji üretme yollarını değiştirirler ve dış katmanlarını çıkarırlar. Sonra, yıldız tekrar ısındığında, daha önce reddettiği tüm malzemeye enerji verir. Southern Ring, yaklaşık yarım ışık yılı çapındadır ve Dünya'dan yaklaşık 2 bin ışıkyılı uzaklıktadır.

Stephan'ın Beşlisi Yaklaşık 290 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan Stephan'ın Beşlisi (Stephan's Quintet), Pegasus takımyıldızında yer almaktadır. Şimdiye kadar keşfedilen ilk kompakt gökada grubu olmasıyla dikkat çekiyor. (BBC)