Spor

44 milyar dolarlık Twitter yok: İşte en çok kullanılan sosyal medya ağları

Abone Ol

Akıllı telefonların neredeyse tüm insanlığın cebine girmesiyle, dünya çapında herhangi bir sosyal medyayı kullanan 4.5 milyardan fazla insan var. Sosyal medyanın kitlesi yaygın ve çeşitli olsa da, dünyanın en popüler sosyal medya platformlarının çoğunluğunu sadece bir avuç şirket kontrol ediyor. Eskiden Facebook olarak bilinen teknoloji devi Meta, en yaygın kullanılan beş platformdan dördüne sahip. İşte Elon Musk’ın 44 milyar dolar teklif ettiği Twitter’ın bulunmadığı listede en çok kullanılan 10 sosyal medya ağı.

1. Facebook Facebook, her ay 2.9 milyardan fazla insanın kullandığı en büyük sosyal medya sitesidir. Bu, dünya nüfusunun kabaca yüzde 36,9'unun Facebook kullanıcısı olduğu anlamına geliyor. 200 milyondan fazla işletme Facebook araçlarını kullanıyor ve yedi milyondan fazla reklam veren, işlerini aktif olarak Facebook'tan yürütüyor.

2. YouTube Video paylaşım platformu YouTube, 2.2 milyarlık aktif kullanıcıya sahiptir. YouTube, ikinci en büyük sosyal medya sitesi olmasının yanı sıra, genellikle ana şirketi olan Google'dan sonra en büyük ikinci arama motoru olarak anılır.

3. WhatsApp Meta’ya ait WhatsApp, 2 milyar kullanıcısıyla 180'den fazla ülkede insanlar tarafından kullanılan bir mesajlaşma uygulamasıdır. Başlangıçta, insanlar WhatsApp'ı ailelerine ve arkadaşlarına kısa mesaj göndermek için kullandılar. Yavaş yavaş, insanlar işletmelerle WhatsApp aracılığıyla iletişim kurmaya başladı.

4. İnstagram Meta’ya ait bir başka platform olan İnstagram, 1.5 milyara yakın kullanıcıya sahip.

5. Facebook Messenger Messenger eskiden Facebook'un bir özelliğiydi, ancak 2011'den beri Messenger, genişletilmiş özelliklere sahip bağımsız bir uygulama oldu. Meta’ya ait olan uygulamanın 1.3 milyardan fazla kullanıcısı var.

6. WeChat WeChat, 2011 yılında Çin'in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Tencent tarafından piyasaya sürüldü. WhatsApp ve Messenger gibi, WeChat de aslen bir mesajlaşma uygulamasıydı, ancak sonradan 1.26 milyar kullanıcısıyla daha geniş bir platforma dönüştü. WeChat, Çin'deki ve Asya'nın diğer bölgelerindeki en popüler sosyal medya platformudur.

7. TikTok TikTok (Çin'de Douyin olarak bilinir) video paylaşım uygulamasıdır. Henüz 2017'de piyasaya sürülmesine rağmen, dünyanın en hızlı büyüyen uygulamalarından biri ve son zamanlarda en çok ziyaret edilen internet sitesi olarak Google'ı geride bıraktı. 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan TikTok, kullanıcıların 15 ila 60 saniye uzunluğunda videolar oluşturmasına ve paylaşmasına olanak tanır ve uygulama, videoları geliştirmek ve daha çekici hale getirmek için geniş bir ses efektleri, müzik ve filtre kataloğuna sahiptir.

8. Weibo Weibo, Çince'de "mikro blog" anlamına gelir. 2009 yılında Çinli teknoloji şirketi Sina Corporation tarafından kurulan Weibo, Çin’in Twitter’ı ve İnstagram’ı olarak bilinir. Aylık 573 milyondan fazla aktif kullanıcısı vardır.

9. QQ QQ, 1999 yılında Tencent tarafından Çin'de piyasaya sürüldü. WeChat'in piyasaya sürülmesinden önce QQ, Çin’de bir numaralı mesajlaşma uygulamasıydı. Anlık mesajlaşma özelliklerinin yanı sıra QQ, kullanıcıların avatarlarını süslemelerine, film izlemelerine, çevrimiçi oyunlar oynamalarına, müzik dinlemelerine, çevrimiçi alışveriş yapmalarına, blog oluşturmalarına olanak tanır. 80 ülkede kullanılan uygulamanın 538 milyondan fazla kullanıcısı var.

10. Telegram Dünya çapında 550 milyon kullanıcısı olan Telegram, medya boyutlarında herhangi bir sınırlama olmaksızın birden fazla cihazda çalışan ücretsiz bir mesajlaşma uygulamasıdır. Güvenliğe odaklanması, özellikle WhatsApp'ın ana şirket Meta ile bilgi paylaşmasına izin verecek gizlilik politikasında değişiklik yaptığını duyurduğunda, daha fazla kullanıcı çekti.