Spor

Adı gündemden düşmüyor: İşte Jorge Jesus’un kariyeri

Abone Ol

Geçtiğimiz yıldan beri Fenerbahçe’nin ana gündemi olan teknik direktörlük konusunda Jorge Jesus, sari lacivertli ekibin gündeminden düşmüyor. İşte aralık ayından beri kulüpsüz olan Portekizli futbol adamının kariyerinden detaylar…

Jorge Jesus, 24 Temmuz 1954'te Portekiz'de doğdu. İlk olarak futbolculukla girdiği futbol hayatına orta saha oyuncusu olarak devam etti ve ardından teknik direktör oldu. Şu sıralar boşta olan kariyerli teknik adam, en son Benfica’nın başındaydı. Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından iki kez dünyanın en iyi 10 teknik direktöründen biri seçildi.

1973'te spor kariyerine Sporting'de başladı, ardından Portekiz Primeira Liga'da dokuz sezon olmak üzere on yedi yıl boyunca 12 başka kulüpte oynadı.

Antrenörlük kariyerine ilk olarak 1990 yılında Amora ile başladı ve kulübü ikinci lige taşıdı. 1995-96 sezonunda Felgueiras ile Portekiz futbolunun en üst sıralarına ulaştı. Felgueiras'ı birinci ligde tutamadı. Sonrasında bir süre União da Madeira ile çalıştı, iki kez Estrela da Amadora için çalıştı ve arada Vitoria de Setubal'ı çalıştırdı.

2008-09 sezonuna kadar başka birkaç kulübü çalıştırdıktan sonra Braga'nın başına geçti ve kulübün şimdiye kadarki tek uluslararası başarısı olan Intertoto Kupası'nı kazandı. 2009 ve 2015 yılları arasında Benfica'nın baş antrenörüydü ve burada on şampiyonluk kazandı ve iki Avrupa Ligi finaline çıktı. Haziran 2019'da Flamengo’nun başına geçti ve o yıl Copa Libertadores ve Campeonato Brasileiro şampiyonluklarını kazandı.

Braga Yılları 2008'de, Jesus Belenenses'ten ayrılmasından sadece bir gün sonra, 20 Mayıs'ta Braga'nın başına geçti ve ligi beşinci sırada tamamladı. UEFA Kupası'nda Son 16'ya yükseldi. Braga, 2008 yılında Jorge Jesus'un rehberliğinde düzenlenen Intertoto Kupası'nı kazanan ilk Portekiz kulübü oldu.

Uzun Benfica dönemi 2008-09 sezonunun sonlarına doğru, tekrarlanan spekülasyonların ardından, Benfica, 700 bin euroluk bir tazminat karşılığında teknik ismin Braga’dan ayrılarak sözleşme imzalandığı açıklandı. Anlaşma daha sonra onaylandı ve Jorge Jesus, Benfica'daki Quique Flores'ten görevi devraldı ve iki yıllık bir dönem artı bir yıl daha opsiyonlu olarak göreve başladı. Benfica'yı ilk yılında 9 Mayıs 2010'da şampiyonluğa taşıdı. Avrupa Ligi'nde çeyrek finale yükseldi. 15 Mart 2013 tarihinde, Benfica, Bordeaux'ya karşı UEFA Avrupa Ligi maçında Jesus ile 200. maçını oynadı. Jesus yönetiminde Benfica, 2012-13 ve 2013-14 sezonlarında UEFA Avrupa Ligi finaline yükseldi. Ancak, Portekizli isim her iki maçı da kaybetti.

‘Düşman takım’a transfer: Sporting Lizbon Altı yıllık Benfica görevinden ve üç şampiyonluk kazandıktan sonra Jesus, Haziran 2015'te Sporting'e geçti. Üç yıllık sözleşme imzaladığı Benfica'da altı yıl teknik direktör olarak görev yaptıktan sonra 5 Haziran 2015'te tarihi rakipleri Sporting Lizbon'a geçti. Bu "ihanet" sonucunda eski hayranlarından birkaç ölüm tehdidi aldı ve ardından Portekiz polisi tarafından koruma altına alındı. Yeşil-beyazlı takımın menajeri olarak ilk kupasını 9 Ağustos'ta Benfica’ya karşı kazandı. Sporting Lizbon sezonu 2. sırada tamamlayarak Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı kazandı. Sporting’in başında geçirdiği ikinci sezonunda, toplam 34 maçta 70 puanla ligi 3. sırada tamamladı. Portekiz Kupası’nda Sporting Lizbon, çeyrek finalde Chaves'e elendi. Jesus, kulüpteki üç sezonu boyunca bir kez Taça da Liga'yı ve bir kez Supertaça Cândido de Oliveira'yı kazandı.

Tek yenilgiyle El Hilal’den ayrıldı Jesus, Al-Hilal'e Haziran 2018'de baş antrenör olarak katıldı. Jesus, baş antrenör olarak ilk maçına Londra'da oynanan Suudi Süper Kupası maçında 17 Ağustos 2018'de çıktı. Bu maç Al-Ittihad karşısında 2-1'lik galibiyetle sonuçlandı. Yirmi maçta on altı galibiyet ve sadece bir yenilgi rekoru varken, sözleşme müzakereleri konusundaki anlaşmazlıkların ardından 26 Ocak 2019'da görevden alındı.

Başarılarla dolu Flamengo dönemi 2019'un yazında Jorge Jesus, Flamengo'nun baş antrenörü oldu. Flamengo ile kazandığı ilk kupa, koçluk kariyerindeki en büyük ödül olan CONMEBOL Libertadores oldu. Takımı, normal maç süresinde geç bir golün ardından River Plate'i 2-1 mağlup etti. En önemli Güney Amerika kulüp ödülünü kazandıktan kısa bir süre sonra, Jesus ve ekibi Campeonato Brasileiro Série A unvanını aldı. Ardından Supercopa do Brasil, CONMEBOL Recopa ve Rio de Janeiro eyalet şampiyonluğunu kazandılar. FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda Flamengo finale kaldı ancak uzatmalarda UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Liverpool'a 1-0 yenildi. Jesus, beş kupanın ardından 17 Temmuz 2020'de Flamengo'nun baş antrenörü olarak ayrıldı. 2020 yılında Benfica’nın başına tekrardan geçen Jesus’un bu seferki dönemi kısa sürdü ve 2021’in sonunda görevinden ayrıldı ve o dönemden beri kulüpsüz. (SportMob)