Spor

Birden fazla Covid-19 geçirmek bağışıklığı güçlendirir mi?

Abone Ol

Salgının başlangıcından beri corona virüs enfeksiyonlarının tekrarlanabileceğini biliyorduk. Bildirilen ilk tekrarlardan biri, Hong Kong'dan 33 yaşındaki bir erkekteydi. İlk enfeksiyonu 26 Mart 2020'de teşhis edildi, ikinci enfeksiyonu genetik olarak farklı bir virüsle 142 gün sonra teşhis edildi. O zamandan beri, özellikle Omicron varyantının ortaya çıkmasından bu yana, yeniden enfeksiyon raporları yaygınlaştı. Güney Afrika'da yapılan ilk araştırmalar, varyantın gelmesinden sonra yeniden enfeksiyon riskinin hızla ve önemli ölçüde arttığını gösteriyor. İşte The Conversation’da yayınlanan makaleden satır başları…

Bağışıklığımızın bir enfeksiyonu önlemek için artık yeterli olmaması sebebiyle yeniden enfeksiyonlar artıyor. Bu, formundaki mutasyonlar nedeniyle bağışıklık sistemi tarafından daha az tanınabilen, yani virüsün önceki bağışıklığı atladığı anlamına gelen Omicron gibi yeni bir viral varyantın ortaya çıkmasından kaynaklanabilir. Ya da en son enfekte olduğumuzdan veya aşı olduğumuzdan beri bağışıklığın azalması olabilir. Bunun Covid-19 bağışıklığı ile ilgili özel bir sorun olduğu biliniyor ve bu nedenle aşı güçlendiricilere ihtiyaç var. Bunun yanında, corona virüs neredeyse her zaman insan vücuduna burun ve boğaz yoluyla girer. Bu alanlardaki bağışıklık, vücuttaki sistemik bağışıklığa kıyasla nispeten kısa ömürlü olma eğilimindedir. Bu, genellikle akciğerlerde kök salan ciddi hastalıklara karşı korumanın neden enfeksiyona karşı korumadan daha uzun sürdüğünü açıklayabilir.

BAĞIŞIKLIK SEVİYESİ NASIL OLUR? Aşılı kişilerde birincil enfeksiyonlar, aşılanmamış kişilerde birincil enfeksiyonlardan genellikle daha az şiddetlidir. Bu nedenle aşılı kişilerde hastaneye yatış oranları daha düşüktür. Bu sebeple, yeniden enfekte olan kişi birincil enfeksiyonundan önceden var olan bir bağışıklığa sahip olacağından, genel olarak yeniden enfeksiyonların birincil enfeksiyonlardan daha az şiddetli olması gerektiğini varsaymak mantıklıdır. Ayrıca, birçok insan enfeksiyonları arasında aşılanmış olacak ve bu da bağışıklık düzeylerini daha da artırmış olacak.

Covid-19’un ciddiyeti bir varyanttan diğerine değişiyor. Bununla birlikte, farkın ne kadarının varyantların güçlerine bağlı olduğunu ve ne kadarının o sırada insanlarda mevcut olan önceki enfeksiyon ve aşılardan kaynaklanan bağışıklık seviyelerinden kaynaklandığını ayırt etmek zordur.

Diğer yandan, aşılanmamış bir kişide bir Omicron varyantının, o kişi zaten enfekte olmuşsa daha az şiddetli olup olmadığıdır. ABD'deki bir evde küçük bir Omicron salgınında, aşılanmamış bir kişi ilk kez virüse yakalandı ve dört aşısız kişi ikinci kez virüse yakalandı. Virüsü ilk kez deneyimleyen kişinin hastalığı, yeniden enfekte olanların hastalığından daha şiddetliydi. Öte yandan, geçmişte daha ciddi hastalıkların yeniden enfeksiyona neden olduğuna dair karşıt raporlar vardı. Bu nedenle, yeniden enfeksiyonların daha hafif olması makul olsa da, şu anda bunu kanıtlayan sağlam kanıtlara sahip değiliz.

YENİDEN ENFEKSİYONLAR BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR Mİ? Evet. Bir önceki enfeksiyon, Omicron ile enfeksiyona karşı benzer koruma sağlar, bu nedenle yeniden enfeksiyonların da bağışıklığı artıracağını varsaymak mantıklıdır. Ancak böyle bir bağışıklık yine de yüzde 100 koruyucu olmayacaktır. İnsanların birden çok kez yeniden enfekte olduğuna dair ortaya çıkan kanıtlar var. (The Conversation)