Spor

BM rakamlarıyla mülteci sayıları: Başı Türkiye çekiyor

Abone Ol

Son on yılda, küresel mülteci nüfusu iki katından fazla artarak 26 milyonu aştı. Türkiye’nin ana gündem maddelerinden biri olan mülteci sorununa global ölçekte baktığımızda ilginç detaylar ortaya çıkıyor. İşte Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rakamlara göre en çok mülteciye ev sahipliği yapan 12 ülke. (Concern)

12. Çad Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) hesaplamalarına göre, 2020'de kaydedilen 478 bin 600'den fazla mülteciyle Çad, mülteciler için 12. en büyük ev sahibi ülke. Pek çok mülteciye ev sahipliği yapan güvenlik sorunu olan bölgede çeşitli silahlı gruplar aktif ve şiddet dinmiyor. Şu anda Çad'daki mültecilerin çoğu komşu Sudan'dan geliyor ve ağırlıklı olarak kadın ve çocuklardan oluşuyor. Ülke aynı zamanda komşu Orta Afrika Cumhuriyeti'nden gelen mülteciler için üçüncü en büyük ev sahibi topluluktur.

11. Demokratik Kongo Cumhuriyeti En yüksek mülteci nüfusuna sahip birçok ülke, aynı zamanda yüksek sayıda mülteci üreten ülkelerdir. Demokratik Kongo Cumhuriyeti böyle bir ülkedir. Mevcut mülteci akını, 1994 soykırımını takiben 100 binlerce Ruandalının ülkeye gelmesine dayanıyor. Ülke, 490 binden fazla mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

10. Ürdün Ürdün'ün 702 bin 500 mülteciden oluşan nüfusunun yüzde 94'ü Suriye'den geldi ve giderek karmaşıklaşan bir çatışmanın parçası olarak yerinden edildi. Bununla birlikte, hem Suriyeli hem de Suriyeli olmayan mültecilerin artan ihtiyacı sınırlı fonlarla karşılandı.

9. İran İran, 780 bini Afganistan'dan gelen 800 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ülkeler, İran'daki daha büyük Afgan nüfusuna hitap eden 850 kilometreden fazla uzunlukta bir sınırı paylaşıyor: Mültecilere ek olarak, ülkede tahmini yarısı belgesiz olan yaklaşık 3,2 milyon Afgan var. Afganistan'daki kriz gelişmeye devam ettikçe sayıların ve genel durumun değişmesi bekleniyor.

8. Etiyopya Dünyanın en büyük mülteci krizlerinden bazılarının ortasında bulunan Etiyopya, 800 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Çoğu, yakınlardaki Güney Sudan, Somali, Sudan ve Eritre'deki çatışmalardan kaçtı.

7. Bangladeş Şu anda Bangladeş'te yaşayan 866 bin mültecinin neredeyse tamamı, Myanmar'da şiddet olaylarının patlak vermesinin ardından 2017 yılında toplu halde sığınma talebinde bulunmaya başlayan Müslüman Rohingyalılardır.

6. Lübnan Lübnan, neredeyse tamamı Suriye savaşından kaçan 1 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan, dünyadaki kişi başına düşen en yüksek mülteci nüfusuna sahip ülkedir. Ülkenin büyüklüğü ve nispeten küçük nüfusu göz önüne alındığında, her dört Lübnan vatandaşı için bir mülteci anlamına gelmektedir.

5. Sudan Sudan, 1 milyondan fazla mülteciyle en büyük beşinci sığınma ülkesi olmakla birlikte, aynı zamanda mülteci üreten bir ülkedir. Ülke, Güney Sudan'dan 737 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor, ancak neredeyse aynı miktarda Sudanlı mülteci, devam eden şiddet, kuraklık ve kıtlık nedeniyle ülkeyi terk etti.

4. Almanya En çok mülteci alan 12 ülkeden biri olan Almanya, 1,2 milyon mülteci nüfusuyla tek yüksek gelirli ülke ve mülteci üreten ülkelere komşu olmayan tek ülke. 605 binden fazla Suriyeli mülteci, 147 bin Afgan mülteci ve 146 bin Iraklı mülteci şu anda Almanya'da yaşamaktadır.

3. Uganda Uganda'daki siyasetçiler, son yıllarda giderek daha büyük bir mülteci nüfusu için güvenli bir barınak sağlama politikasını şekillendirdi. 2018 yılında, BMMYK ülkede 1.37 milyon mülteci olduğunu açıkladı. Bu sayı 2019'da iki katından fazla artarak yaklaşık 3.69 milyona ulaştı. 2020'de ülke, 1,42 milyonu mülteci olmak üzere 3.79 milyon mülteci kaydetti. O yıl Uganda, ülkede 887 binden fazla kişiyle Sudanlı mülteciler için en büyük ev sahibi topluluk olarak Sudan'ı geçti. Aynı zamanda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelen 414 bin 407 mülteci için önemli bir ev sahibi ve Burundi, Somali ve Ruandalı mültecilerden oluşan büyük bir nüfusa sahip.

2. Pakistan Pakistan'ın 1 milyon 438 bin 955 olan mülteci nüfusunun neredeyse tamamı Afganistanlılardan oluşuyor. Birçoğu, başlangıçta 10 yıl süren Sovyet-Afgan Savaşı'ndan kaçtı.

1. Türkiye Birleşmiş Milletler’in rakamlarına göre Türkiye’de 3 milyon 600 binden fazla mülteci yaşıyor ve bunların büyük çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Diğer kısmı ise Afganistan ve Pakistanlı olmak üzere Ortadoğu ve Asya’nın çeşitli bölgelerinden geliyor.