Spor

Corona aşısı olacaklara 'rıza' formu

Abone Ol

Türkiye'nin Çin'den aldığı corona virüsü aşıları önümüzdeki günlerde vatandaşlara uygulanmaya başlanacak. Aşının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’ndaki analiz süreci henüz devam ediyor.

Aşı uygulanacak kişilere; teşhis, tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma amacı taşıyan "ONAM formu" imzalatılacak.

Bakanlık, 3 milyon doz Coronavac aşısının 30 Aralık 2020'de Çin'den Türkiye’ye getirildiğini ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’na sevk edilerek, analiz sürecinin başlatıldığını açıklamıştı. Ve bu süreçte 14 günlük süre bitti.

TİTCK’nın aşının güvenliği ve etkinliğiyle ilgili onayı vermesi durumunda önümüzdeki günlerde Ankara’daki ana depodan soğuk hava deposu bulunan TIR’larla illere dağıtım ve aşılama başlayacak.

Prosedür nasıl işleyecek? Türkiye’de sağlık personeli sayısı yaklaşık 1.5 milyon. İlk etapta 3 milyon doz aşının yarısı, 28 gün sonra da diğer yarısının sağlık personeline uygulanması planlanıyor. Ancak ilk doz yapıldıktan sonra, Çin’den sipariş edilen diğer 47 milyon doz aşının ülkeye peyderpey ulaşması durumunda bağışıklama hızlandırılarak, sağlık personeli ikinci dozu olmadan, 65 yaş üzeri vatandaşlar da aşılanmaya başlanacak.

Aşı öncelikle; sağlık çalışanları, 65 yaş üstü, emniyet mensupları, öğretmenler, huzurevi çalışanlarına uygulanacak.

Aşı olacaklara rıza formu Aşı yapılacak kişilere; teşhis, tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlemlerde hastanın rızasına alma amacı taşıyan ONAM formu imzalatılacak.

Rutin olarak yapılan 13 aşıda alınmayan bu belgenin, salgın döneminde acil aşılama kararı alınması ve bu aşıların henüz ruhsat almamaları nedeniyle sorumluluğun vatandaşla paylaşılması için gerektiği öğrenildi.

İki doz arasındaki sürenin açılmasına, yani 28 gün olmasına Bilim Kurulu karar verdi. İnaktif aşılarda iki dozun arası ne kadar açılırsa, o kadar etkin olduğu belirtiliyor.