Spor

COVİD-19'da yeni varyantlar hakkında bilmeniz gerekenler

Abone Ol

Tünelin sonundaki ışığı gördük derken virüsün yeni varyantlarıyla sarsılan dünya, tedirgin bir halde gidişatın nasıl olacağını izliyor. Acaba bu telaşımızda haklı mıyız? İşte bilmeniz gerekenler… (BBC) Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com

Salgını başlatan virüsten daha bulaşıcı olan yeni corona virüs çeşitleri ortaya çıkıyor. Bununla beraber, aşıların bazı varyantlara karşı pek işe yaramayacağına dair endişeler var.

Aslında dolaşımdaki corona virüsün binlerce farklı versiyonu veya varyantı vardır. Ancak uzmanların endişeleri birkaçına odaklanıyor: 50'den fazla ülkeye yayılan Birleşik Krallık varyantı, Güney Afrika varyantı ve Brezilya varyantı.

KENDİSİNE ZARAR BİLE VEREBİLİR Aslında, yeni varyantların ortaya çıkması beklenmedik bir şey değil, çünkü tüm virüsler yayılmak ve gelişmek için kendi kopyalarını oluştururken mutasyona uğruyor. Bu farklılıkların çoğu önemsizdir. Hatta bazıları virüsün kendisine zararlı bile olabilir. Ancak bazıları onu daha bulaşıcı veya tehdit edici hale getirebilir.

YENİLER DAHA MI TEHLİKELİ? Enfekte olan insanların büyük çoğunluğu için bunlardan herhangi birinin çok daha ciddi hastalığa neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Orijinal versiyonda olduğu gibi, risk yaşlı veya önemli sağlık sorunları olan kişiler için en yüksektir. İngiltere varyantı için, yüzde 30 daha yüksek ölüm riski ile ilişkili olabileceğini öne süren bazı araştırmalar var, ancak kanıt güçlü değil ve veriler belirsiz.

ORİJİNALİNDEN FARKI NE? İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantları çok daha bulaşıcı veya yakalanması kolay olabilir. Üçü de virüsün insan hücrelerine bağlanan kısmı olan proteinlerde değişikliklere uğradı. Sonuç olarak, hücrelere bulaşma ve yayılma konusunda daha iyi görünüyorlar.

Uzmanlar, Birleşik Krallık varyantının Eylül ayında ortaya çıktığını ve yüzde 70'e kadar daha fazla bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Public Health England tarafından yapılan en son araştırma, bunu yüzde 30 ile yüzde 50 arasında olduğunu gösteriyor.

Güney Afrika varyantı Ekim ayında ortaya çıktı. Bu varyant, virüsün bağışıklık sisteminin antikor adı verilen kısımlarından kaçmasına yardımcı olabilecek E484K adı verilen anahtar bir mutasyonu içerir.

AŞILAR NE KADAR ETKİLİ? Mevcut aşılar, corona virüsün önceki sürümleri incelenerek tasarlandı, ancak bilim adamları, yeni varyantlara karşı çalışmak gerektiğine inanıyor.

İlk sonuçlar, Pfizer aşısının yeni varyantlara karşı koruma sağladığını, ancak biraz daha az etkili olduğunu gösteriyor. Yakında onaylanabilecek iki yeni koronavirüs aşısı olan Novavax ve Janssen, yeni varyantlara karşı biraz koruma sağlıyor.

AstraZeneca aşı ekibinden elde edilen veriler, aşının Birleşik Krallık varyantına karşı koruduğunu gösteriyor ancak Güney Afrika varyantına karşı daha az koruma sağlıyor.

Moderna'nın ilk sonuçları, aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkili olduğunu öne sürse de, bağışıklık tepkisi o kadar güçlü veya uzun süreli olmayabilir.