Spor

Dünyadan corona virüs kısıtlamaları

Abone Ol

Karantinadan havuz partilerine: İşte dünyadan corona virüs kısıtlamaları manzaraları… (Guardian) Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com

HİNDİSTAN Sokağa çıkma yasakları ve tecritler, vaka sayıları Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye düştüğü için, çok az kısıtlama devam ediyor, ancak halka açık yerlerde maskeler zorunlu. Okullar 10 aydır kapalı ancak çoğu eyalette açılması bekleniyor. Sosyal ve dini toplantılar 200 kişiyle sınırlandırılmışken, yeni vakaların yaklaşık yüzde 50'sinin ortaya çıktığı Kerala'da sınır 10'dur. Seyahat konusunda ülke sınırları, Hindistan vatandaşları ve iş amaçlı seyahat edenler hariç herkese kapalı olup, İngiltere ile Hindistan arasındaki tüm uçuşlar 14 Şubat'a kadar yasaklandı. Ülkede milyon başına ölüm 112’yken, nüfusun yüzde 0.15 aşılanmış durumda.

HOLLANDA Ülkede barlar ve restoranlar Ekim ayında kapandı ve gerekli olmayan mağazalar Aralık ortasında kapatıldı. 23 Ocak'ta akşam 9-4.30 arasında sokağa çıkma yasağı getirildi. Okullar ise, Aralık ortasından beri kapalı. İnsanların evlerinde izin verilen misafir sayısı bu ay ikiden bire indirildi. İngiltere, Güney Afrika ve Güney Amerika'dan seyahat tamamen yasaklandı ve yüksek riskli bölgelerden gelenlerden yakın zamanda negatif bir PCR testi yaptırması gerekiyor. Ülkede milyon başına ölüm 786, aşılanan kişilerin nüfusa oranı ise yüzde 1.08.

JAPONYA Sokağa çıkma yasakları konusunda hükümetin tecrit emri verme yetkisi yoktur, bu nedenle tedbirler isteğe bağlıdır. Okullar,geçen yıl Şubat ayının sonundan Mayıs ayına kadar kapalıydı.Şimdiyse, sosyal mesafe ve sınıf havalandırması gibi önlemlerle açık. Sosyalleşme konusunda ise, hükümet, insanlara dört kişiden fazla kişiyle yemek yememeyi tavsiye ediyor. Sınırlar ise, bir aydır ülke vatandaşları ve Japonya'da ikamet edenler dışında denizaşırı ülkelerden tüm yeni gelenlere kapalı. Ülkede milyon başına ölüm 42’yken, kitlesel aşılamalar başlamadı.

İTALYA Sokağa çıkma yasakları, ülkenin 20 bölgesinde farklı düzeylerde tecritlerle birlikte ulusal düzeyde 22:00 - 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır. İlkokullar Ocak ayı başlarında yeniden açılırken, İtalya'daki lise ve üniversite öğrencilerinin çoğu çevrimiçi öğrenim yapıyor. Ayrıca ülkede, iş veya acil durumlar haricinde bölgeler arası seyahat yasağı vardır.Seyahat ise, İtalya'da ikamet etmeyen insanlar için, son 14 gün içinde Birleşik Krallık'a giriş yapanlar veya buradan geçenler için giriş yok. Ülkede milyon başına ölüm bin 441’ken, aşılananların nüfusa oranı yüzde 2.61’dir.

ÇİN Virüsün ortaya çıktığı Vuhan’da 76 gün süren sıkı tecritle beraber, ülkenin diğer bölgelerinde de büyük ölçüde başarılı olan farklı kısıtlamalar meydana geldi. Yeni vaka artışlarının tespit edildiği yerlerde, hükümet sıkı yerel tecritler getirme konusunda hızlı davrandı.Okullar ülke genelinde geçen ilkbahardan beri açık.Sosyalleşme iseyerel kilitlenmelerin olduğu alanlar dışında, çoğunlukla normal. Çin’in sınırları geçtiğimiz Mart ayından bu yana büyük ölçüde mühürlendi. Ülkeye girmesine izin verilen az sayıda yolcu, Çin’e vardıklarında karantina altında 14 ila 21 gün geçirmek zorunda kaldı. Ülkede milyon başına ölüm 3,44 ve aşılanan kişi nüfusun yüzde 1.6’sı.

ALMANYA Sokağa çıkma yasakları ve tecritler, yeni vakaların bir hafta içinde 100 bin kişi başına 200'ü aştığı noktalarda, vatandaşların şehirlerinin, kasabalarının veya kırsal bölgelerinin sınırlarının 15 kilometreden fazla ötesine geçmesine izin verilmiyor. Almanya’nın 16 federal eyaletinden ikisi, Bavyera ve Saksonya, gündüz ve gece sokağa çıkma yasağı getirdi.Okullar ise en az 14 Şubat'a kadar kapalı. Seyahat konusunda ise, yüksek riskli bölgelerden gelenler, varıştan önce yaptırılmış negatif bir test sonucunu yanında taşımalı ve 10 gün boyunca kendini izole etmelidir. Ülkede milyon başına ölüm 655’ken, aşılanmış nüfus oranı yüzde 2.38’dir.

ABD Eyaletler kendi corona virüs yönetmeliklerini belirlediler ve büyük çoğunluğunda herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması yok, ancak bazıları barların ve gece kulüplerinin kapalı kalmasını emretti. Çoğu eyalet, okullara uygun güvenlik protokolleri ile sanal olarak veya yüz yüze sınıf düzenleme seçeneği verdi. Dört eyalet, okullarına yüz yüze eğitim vermelerini emretti ve altı eyalet, enfeksiyon oranlarının yüksek olduğu bölgelerdeki okulların kapatılmasını emretti.Bazı eyaletler ise, enfeksiyon oranlarının yüksek olduğu bölgelerde 10'dan fazla kişinin halka açık toplantılarını yasakladı; diğerleri 50 kişinin dışarıda toplanmasına izin veriyor. Birleşik Krallık, İrlanda, Avrupa Birliği, Brezilya ve Güney Afrika'dan ABD vatandaşı olmayanların ABD'ye seyahatleri yasaklanmıştır. Ülkede milyon kişi başına ölüm bin 301’ken, aşılanan kişilerin nüfusa oranı yüzde 7.11.

GÜNEY AFRİKA Ülkede, toplantılara sınırlamalar getirilen ikinci bir tecrit, alkol satışının yasaklanması ve geceleri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Halka açık bir yerde maske takmamak para cezasıyla veya altı aya kadar hapisle cezalandırılıyor. Okullar ise yılın başlangıcını iki hafta erteledi. Hane halkları arasında sosyalleşmeye müsaade edilmiyor, ancak 50'den az kişiyle cenazelere izin veriliyor. Hükümet istatistiklerine göre, milyon başına 733 ölüm varken, ülkede kitlesel aşılama çalışmaları başlamadı.

BREZİLYA Sokağa çıkma yasakları Brezilya'nın 26 eyaletinin çoğunda büyük ölçüde gevşetilmiş olsa da, bazıları barlar, restoranlar ve mağazaların açılış saatlerini sınırlamaya devam ediyor. Brezilya’nın en büyük eyaleti olan Amazonas’ta, hastanelerin aşırı derecede boğulmasının ardından bu hafta gece gündüz sokağa çıkma yasağı getirildi. Okullar Geçen Mart'ta kapandı ve büyük ölçüde hala kapalı. Kamu ve özel üniversitelerin çoğu, yüz yüze dersleri başlatmadı.Seyahat eden yabancılar, yolculuktan sonraki 72 saat içinde negatif PCR testi göstermeleri koşuluyla Brezilya'ya uçabilirler. Milyon kişi başına ölüm bin 43 ve nüfusun yüzde 0.53’ü aşılanmış durumda.

İSVEÇ Barlar ve restoranlar, saat 20: 00'den sonra alkol satmasalar da, zorunlu olmayan dükkanlar açık kalmaya devam ediyor. Hükümet, evde çalışmayı en hayati önlem olarak görüyor.Okul kuralları ise bölgeye göre değişiyor. Yüz yüze öğretime izin verilse de, ülke çapında 16 yaşın üzerinde eğitim çoğunlukla uzaktan eğitim alıyor. Ayrıca, yalnızca 8 kişi bir araya gelebiliyor. Sınırlar ise, Norveç, Danimarka ve Birleşik Krallık'tan gelenlere kapalıdır. AB'nin dışı ülkelerden seyahatler de yasaklanmıştır. Ülkede milyon başına ölüm bin 110’ken, aşı konusunda bir veri yok.

FRANSA İkinci tecrit Aralık ortasında saat 18:00'da sokağa çıkma yasağı ile değiştirildi. Ülkede, barlar, restoranlar ve kültürel mekanlar kapalıdır. Önümüzdeki hafta üçüncü bir tecrit bekleniyor.Okullar Haziran'dan beri açık ancak bazı ortaokullar, hibrit şekilde devam etmektedir. Altı yaşından itibaren maske kullanımı zorunludur. AB ülkeleri dışındaki yerlerden gelenler en geç 72 saat önce yapılmış negatif bir PCR testi sunmalı veya yolcular ülkeye vardığında test ediliyor. Ülkede milyon başına ölüm bin 96 ve aşılanmış nüfus oranı yüzde 1.74.

TAYVAN Tayvan, pandeminin başlangıcından beri sınır kontroller uyguluyor. Ülke, etkili test, izleme sistemleri ve maskelerin dağıtımı da dahil olmak üzere önlemlerle karantina ve sokağa çıkma yasaklarından kaçındı. Tayvan'da eğitim, geçen yıl Şubat ayında kısa süreli tatillere uzatma ve okullarda ekstra hijyen önlemleri dışında, büyük ölçüde normal şekilde devam etti. Tayvan, salgının başlarında sınırlarını mühürledi, şimdilerde bazı uluslararası misafirlerin ülkeye girmesine izin veriliyor, ancak tüm gelenlerin karantina otellerinde iki hafta geçirmesi gerekiyor. Ülkede milyon başına ölüm 0.29’ken, aşılanan kimse yok.