Spor

Dünyanın En Temiz 10 Şehri

Abone Ol

Yaşanan küresel ısınmayla beraberinde gelen kirlilik dünyanın en büyük problemlerinden biri oldu. Buda ülkeleri çevreci yöntemlere yönelmeye mecbur ediyor. Şehirlerimiz çoğunlukla fabrikalar yüzünden kirlense de fabrikalar dışında, insan faaliyetleri yüzünden de kirlenmektedir. Araçların egzozlarından çıkan dumanlarla, kalitesiz kömür kullanımıyla, kimyasal atıklarla, bilinçsiz ağaç kesimleriyle ve daha bir çok sebeple çevremiz kirlenmektedir. Dünya genelinde her ne kadar önlemler alınsa da pek özen gösterilmiyor. İşte dünyanın en temiz şehirleri...

Calgary (Kanada) Bir milyondan fazla nüfusa sahip Calgary, hali hazırda dünyanın en temiz şehri olarak geçiyor. Doğası ve eşsiz manzarasıyla birinci sırada bulunan Calgary'de su temizliği ve kullanılabilirliği, kanalizasyon sistemleri, trafik tıkanıklığı, atık giderme ve geri dönüşüm ve hava kirliliği.

Zürih (İsviçre) Alplerin kıyısında yer alan muhteşem şehir Zürih, her yıl yüzbinlerce turisti kendisine çekmeyi başarıyor. Özellikle kışın güzelliğini ve Alp Dağları'nın görkemini yansıtan şehirde etkili bir atık yönetimi sistemi bulunuyor.

Lüksemburg (Lüksemburg) Ülkesiyle aynı adı taşıyan şehirlerden olan Lüksemburg, temizliğe önem veren bir ülke olarak da biliniyor. Avrupanın ortasında küçücük bir ülke hüviyetinde olan Lüksemburg'da turizm de etkili olduğu için olabildiğince temiz tutma gayreti taşıyorlar.

Adelaide (Avustralya) Avustralya'nın önemli şehirlerinden olan Adelaide, temizlik konusunda çok yüksek sıralarda yer almaktadır.

Singapur (Singapur) Asya'nın en temiz şehirlerinden birine sahip Singapur'da yere sakız atmanın ve tükürmenin cezası bulunuyor.

Kopenhag (Danimarka) Atık yönetimi ve geri dönüşüm için çeşitli girişimlerle çöpü azaltmak için çok sayıda önlem alındı. Hükümetin uyguladığı yeşil girişimler, özellikle hükümetin başkenti dünyanın en bisiklet dostu şehri yapma konusundaki uzun vadeli planı oldukça etkileyicidir.

Helsinki (Finlandiya) Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, güzel çevresi nedeniyle popüler bir turizm merkezidir. Bununla birlikte, Helsinki birkaç yıldır temiz şehirler listesinde yer alıyor. Birçok yeriyle turistlerinde gözdesi durumundadır.

Hamburg (Almanya) Almanya’nın en büyük şehirlerinden biri olan Hamburg, temiz ve bozulmamış bir çevre sağlamak için büyük adımlar attı. Daha fazla bisikletçi ve sokaklarda daha az özel araç olduğundan, artan kirlilik seviyelerini azaltmaya yardımcı olan bisikletçiler için mükemmel bir altyapıya sahiptir. Hükümet ayrıca 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 80 azaltmayı planlıyor.

Brisbane (Avustralya) Brisbane , ülkenin en kalabalık şehirlerinden olmasına rağmen, en temiz şehirlerinden biridir. Birçok alan, kirlilik seviyelerinin azaltılmasına katkıda bulundu. Brisbane’in denize yakınlığı da kirlilik seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı oluyor.

Stockholm (İsveç) Bununla birlikte şehir, defne üzerinde durmadı ve karbon salınımını yüzde 25 oranında azaltarak sağlıklı bir çevre sağlama yolunda olumlu adımlar atmaya devam etti. Stockholm de güçlü bir bisiklet kültürüne sahiptir