Spor

Endişelendiren değişim! Yer altı suları çekiliyor, toprak çöküyor...

Abone Ol

Konya'da sayıları 300-350 olarak bilinen obruk sayısı git gide artmaya devam ediyor.

Son olarak yapılan araştırmalarda obruk sayısının 600 olduğu belirlenirken bu durum endişeye yol açıyor...

Konya'nın Karapınar ilçesinde obruk tehlikesi günden güne artarken uzmanların yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Karapınar bölgesinde bulunan obruk sayısı, yerleri; obruk olabilecek bölgeler ve oluşturabilecekleri riskleri belirlemek üzere AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından bir çalışma gerçekleştirildi.

Havzadaki obrukların nerelerde bulunduğu, boyutları, derinlikleri, içerisinde su bulunup bulunmadığı gibi çalışmalar yapılırken risk haritalarının da oluşturulacağı kaydedildi.

Bölgede bulunan obruk sayısı 2020 yılına kadar 360 civarıyken yapılan araştırmayla birlikte bu sayının 600'e ulaştığı da saptandı.

Obruklar insan hayatını tehdit edecek konuma geldiği de kaydedilirken birçoğunun yayla, içerisinde hayvanların ve insanların olduğu yerlerde meydana geliyor.

Geçmişte obrukların dağlık alanlarda meydana geldiği belirtilirken şu an insanlara yakın yerlerde oluşması vatandaşları da endişelendiriyor.

Şu ana kadar insanların hayatını kaybetmesine neden olacak bir kaza yaşanmasa da uzmanlar bu konuda hem vatandaşı hem de yetkili birimleri uyarıyor.

Kaynak: DHA