Spor

Geleceğin yiyecekleri: 2050 yılına kadar neler yiyeceğiz

Abone Ol

Bilim insanları, 2050 yılına kadar sofralarımızda olabilecek az bilinen bitkilerin bir listesini hazırladılar. Ukrayna savaşı, dünya çapında ticareti yapılan birkaç ürüne güvenmenin tehlikelerini vurguladı.

Kalorilerin yüzde 90'ı sadece 15 mahsulden gelirken, Londra’daki Kraliyet Botanik Bahçeleri'ndeki uzmanlar, beslenme şeklimizi geleceğe hazırlayacak malzemeler arıyorlar. İklim değişikliği, mahsullerin başarısız olduğu ve temel gıda fiyatlarının dünya çapında hızla yükseldiği şiddetli 'gıda şokları' riskini artırıyor.

Araştırmacı Dr. Sam Pirinon, yediğimiz yiyecekleri çeşitlendirmenin açlığı hafifletmenin, biyolojik çeşitlilik kaybını ele almanın ve iklim değişikliğine uyum sağlamaya yardımcı olmanın çözümlerinden biri olduğunu söylüyor. Dünya çapında 7 binden fazla yenilebilir bitkiden sadece 417'si yaygın olarak yetiştirilmekte ve gıda için kullanılmaktadır.

Bakliyat Bakliyatlar, geleceğin gıdalarının başında gelir. Ucuz, protein ve B vitaminleri bakımından zengindirler ve okyanus kıyılarından dağ yamaçlarına kadar çok çeşitli ortamlara adapte olurlar. Dünyada 20 bin bakliyat türü var ama biz sadece bir avuç kuru bakliyat kullanıyoruz. Bilim insanları tarafından henüz bilinmeyen vahşi doğada yüzlerce olduğu düşünülüyor. Tüm baklagiller yenilebilir değildir, ancak uzmanlar hangilerinin yiyecek ve besin sağlayabileceğini görmek için farklı türlerin özelliklerini araştırıyor.

Yabani tahıllar Otlardan elde edilen tahıllar da 10 binden fazla türle büyük bir çeşitliliğe sahiptir ve yeni gıdalar için birçok potansiyel sunar. Fonio, kuskus, yulaf lapası ve içecekler yapmak için kullanılan besleyici bir Afrika gevreğidir. Mahsul olarak yerel olarak yetiştirilen bitki, kuru koşulları tolere edebilir.

Yalancı muz Yalancı muz, muzun yakın bir akrabasıdır, ancak Etiyopya'nın yalnızca bir bölümünde tüketilmektedir. Bitkinin muz benzeri meyvesi yenmez, ancak nişastalı sapları ve kökleri fermente edilebilir, yulaf lapası ve ekmek yapmak için kullanılabilir. Araştırmalar, muz benzeri mahsulün, ısınan bir dünyada 100 milyondan fazla insanı besleme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Pandan Pandan, Pasifik Adaları'ndan Filipinler'e kadar kıyı bölgelerinde yetişen küçük bir ağaçtır. Yaprakları, Güneydoğu Asya'nın çoğunda tatlı ve tuzlu yemekleri tatlandırmak için kullanılırken, ananas benzeri meyveler çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Kew'de araştırma görevlisi olan Dr. Marybel Soto Gomez, ağacın kuraklık ve kuvvetli rüzgarlar gibi zorlu koşulları tolere edebileceğini söylüyor. Gomez, "Bu, aynı zamanda lezzetli olan iklime dayanıklı ve besleyici bir besindir. Gıda portföyümüzü kültürel olarak uygun, besleyici ve tüm dünyada zorlu koşullarda yetiştirilebilen yiyecekleri içerecek şekilde çeşitlendirmek harika olurdu" dedi. (BBC)