Spor

Gelmiş geçmiş en ölümcül 12 virüs salgını

Abone Ol

İnsanlar daha önce pek çok ölümcül virüsle karşı karşıya kaldı. Bu virüsler çeşitli yöntemler sayesinde azalma gösterdi. Ancak başka virüsler karşımıza çıkabilmekte ve bunlar için daha farklı çözüm arayışları gerekmektedir. Şu an dünya çapında bir salgın haline gelen corona virüs de dahil olmak üzere bazı virüsler göreceli olarak daha düşük ölüm oranına sahip olmasına karşın, onlarla mücadele edici bir aracımız bulunmadığından insanlar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İşte insanların daha önce karşı karşıya kaldığı en ölümcül 10 virüs;

Çiçek Hastalığı Tarihsel süreçte birçok can alan çiçek hastalık, DSÖ tarafından yayımlanan bildiri ile tamamen bitirildiği ilan edildi. Hastalığa yakalananlar kalıcı izler ve körlük tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyordu.

Ebola virüsü Bilinen ilk Ebola salgını, 1976’da Orta Afrika’nın iki ülkesinde görüldü. Kan veya diğer vücut sıvılarıyla bulaşan virüs, temas yoluyla bulaşır. Ayrıca en karmaşık salgınlardan biri olarak da biliniyor.

Hantavirüs İlk olarak 1993’te tanımlanan hastalık, fare dışkısı ile temas halinde bulaşıyor.

Grip 1918’de küresel bir salgın olan Grip, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Ayrıca DSÖ’ye göre, normal mevsiminde 500 bin cana mal olabiliyor.

HIV AIDS’e neden olan HIV virüsü en çok Afrika ülkelerini etkilemekte. 1980’lerin başında tanımlanan bu hastalık şu ana kadar 32 milyon cana mal oldu.

Kuduz Rabies adlı virüs beyne hücum ederek diğer fonksiyonları etkiler. Aşıdan önce ciddi bir hastalık olan kuduza genellikle gelişmemiş ülkelerde rastlanıyor. Aşılanmaması durumunda yüzde 100 öldürüyor.

MERS-CoV Ortadoğu’da ortaya çıkan ve develerden bulaştığı ileri sürülen hastalık öldürücülük oranı yüzde 30 civarıydı.

SARS-CoV-1 DSÖ’ye göre ilk vaka Çin’de şiddetli akut solunum yolu sendromu yaşayan birinden bulaştı. Virüsün yarasalardan bulaştığı iddia edilen hastalık iki yılda 770’den fazl kişinin ölümüne yol açtı.

SARS-CoV-2 İlk olarak Aralık 2019’da Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan virüs, etkisini halen sürdürmekte ve 100 milyondan fazla kişiye enfekte olmuş durumda.

İnsanlar Veba, Rotavirüs ve Dang Humması gibi virüslerle de karşı karşıya kalmıştır.