Spor

Hava kirliliği yüzünden göçler artacak

Abone Ol

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com Son yıllarda etkisini ciddi bir şekilde hissettiğimiz küresel ısınma konusunda ciddi bir iddia ortaya atıldı. Alanında önde gelen bir avukat, çevresel bozulmanın gelecekte kitlesel göçe yol açacağını söyledi.

HAVA KİRLİLİĞİ FRANSA’DA KALMASINI SAĞLADI Bu yorumlar, bir Fransız mahkemesinin bir iade duruşmasında verdiği bir kararının ardından geldi. Dava, avukatının anavatanındaki tehlikeli kirlilik seviyeleri nedeniyle durumunda ciddi bir kötüleşme ve muhtemelen erken ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu iddia eden ve Fransa'dan sınır dışı edilmek istemeyen astımlı bir Bangladeşli adamla ilgiliydi. Bordeaux'daki temyiz mahkemesi, ülkesinde “hava kirliliği nedeniyle solunum patolojisinde kötüleşme" ile karşılaşacağı için 40 yaşındaki adam hakkındaki sınır dışı etme kararını bozdu.

Çevresel davalarda uzmanlaşmış bir avukat olan Sailesh Mehta, "Göç ve çevresel bozulma arasındaki bağlantı açık. Küresel ısınma gezegenimizin bazı kısımlarını yaşanmaz hale getirirken, kitlesel göç norm haline gelecek" dedi ve "İnsani ve siyasi bir krizin varoluşsal bir kriz haline gelmesini durdurabiliriz ancak liderlerimiz şimdi harekete geçmeli" diyerek durumun vahametini ortaya koydu.

7 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR BM'nin insan hakları ve çevre raportörü David Boyd, "Hava kirliliği yılda 7 milyon erken ölüme neden oluyor, bu nedenle insanların korunmak için temiz hava arayışı içinde göç etmeye mecbur hissetmeleri anlaşılabilir bir durumdur ve bu küresel bir halk sağlığı felaketidir" dedi ve "Çalışmalarım, herkesin kesinlikle temiz hava içeren sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının tanınmasını ve uygulanmasını artırmaya odaklanıyor" şeklinde ekledi.

HUKUKA AYKIRI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ Çevresel Adalet Vakfı'na göre, iklim krizi nedeniyle her 1,3 saniyede bir kişi evlerini ve mahallelerini terk etmek zorunda kalıyor, ancak göç edenler yasal korumadan yoksun. Bir yıl önce Birleşmiş Milletler insan hakları komitesi tarafından alınan bir karar, hükümetlerin insanları hayatlarının iklim krizi tarafından tehdit edilebileceği ülkelere geri göndermesinin hukuka aykırı olduğunu buldu. Önümüzdeki on yıl içinde on milyonlarca insanın küresel ısınma nedeniyle yerlerinden edilmesi bekleniyor. (Guardian)