Spor

İkiz doğumda rekor kırılıyor

Abone Ol

Human Reproduction dergisindeki küresel bir incelemeye göre, ikiz bebek doğumlarında 30 yıllık bir rekor kırıldı. Asya'da yüzde 32'lik artış olurken, Kuzey Amerika’da yüzde 71'lik bir artış oldu. (BBC) Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com

Her yıl dünya çapında yaklaşık 1,6 milyon ikiz doğar ve her 42 çocuktan biri ikiz olarak doğuyor. Gecikmiş çocuk doğurma ve tüp bebek gibi tıbbi teknikler, ikiz doğum oranının 1980'lerden bu yana üçte bir oranında arttırdı.

AFRİKA'DA DEĞİŞİKLİK YOK Araştırmacılar, 165 ülkeden 2010-2015 için ikiz doğum oranları hakkında bilgi topladılar ve bunları 1980 ile 1985 arasındaki oranlarla karşılaştırdılar. Bin doğumda doğan ikizlerin sayısı şu anda özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da ciddi bir şekilde yükseldi. Afrika'daki ikiz oranlar her zaman yüksekti ve son 30 yılda çok fazla değişmedi.

"GENETİK FARKLILIKLAR SEBEBİYLE" Afrika ve Asya, şu anda dünyadaki tüm ikiz doğumların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturmaktadır. Oxford Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Profesör Christiaan Monden, "Afrika'daki ikiz doğma oranı, orada doğan iki ayrı yumurtadan doğan ikizlerin yüksek sayıda dizigotik ikiz olması nedeniyle çok yüksek" dedi ve "Bu büyük olasılıkla Afrika nüfusu ile diğer popülasyonlar arasındaki genetik farklılıklardan kaynaklanıyor" şeklinde ekledi.

TIBBİ GELİŞMELER SAYIYI ARTTIRDI Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya ülkelerindeki ikiz doğum oranları artmakta ve 1970'lerden beri tıbbi yardımlı üremenin artışı, bu duruma sebep olmuştur.

İKİZ DOĞUMLAR DAHA ZOR İkizlerin doğmasında daha fazla komplikasyon var, genellikle erken doğarlar ve daha düşük doğum ağırlıklarına ve daha yüksek ölü doğum oranlarına sahiptirler. Monden, "İkiz doğumlar, bebekler ve çocuklar arasında daha yüksek ölüm oranları ve hamilelik sırasında ve doğumda ve sonrasında anneler ve çocuklar için daha fazla komplikasyonla ilişkili olduğu için bu önemlidir" diyor.

YOKSUL ÜLKELER ENDİŞE VERİCİ İnceleme, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ikizlerin kaderinin daha fazla endişe verici olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın yazarı Jeroen Smits, "Pek çok zengin Batı ülkesindeki ikiz doğum oranları artık Sahra altı Afrika'dakilere yaklaşırken, hayatta kalma şanslarında büyük bir fark var" dedi.