Foto Galeri

İstiklal Caddesi’ndeki hain saldırı dünya basınında

İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamanın yankıları sürerken, olayla ilgili dış basında yayınlanan haberler dikkat çekti. ABD merkezli Associated Press, geçmiş yıllardaki patlamaları hatırlatırken, İngiltere merkezli medya kuruluşu Reuters, 2023 seçimlerini işaret etti.

Abone Ol

İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamanın yankıları sürerken, olayla ilgili dış basında yayınlanan haberler dikkat çekti. ABD merkezli Associated Press, geçmiş yıllardaki patlamaları hatırlatırken, İngiltere merkezli medya kuruluşu Reuters, 2023 seçimlerini işaret etti.

BBC: Türk makamları, İstanbul'un merkezinde işlek bir bölgede meydana gelen patlamada en az altı kişinin öldüğünü ve 81 kişinin yaralandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, daha önce patlamanın bir kadın tarafından gerçekleştirilen terör saldırısı olduğunu düşündüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, faillerin cezalandırılacağını söyledi. Patlamanın sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmazken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Twitter hesabından bir bakanlık çalışanı ve kızının kurbanlar arasında olduğunu yazdı. Bölgede bulunan BBC muhabiri Orla Guerin, kordon altına alınan İstiklal Caddesi çevresinde yoğun bir polis mevcudiyeti olduğunu söyledi. Normalde işlek caddede kapılarında duran birçok esnaf şaşkına dönmüş göründüğünü belirterek, olayın şehirdeki birçok kişi için şok etkisi yaratacağını da sözlerine ekledi.

RT: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'un tarihi merkezindeki işlek bir caddede sırt çantasında bomba taşımakla suçlanan bir kadın ve "terörist gruplarla bağlantılı olduğu iddia edilen yaklaşık iki düzine diğer şüphelinin" gözaltına alındığını duyurdu.

Reuters: Yetkili makamlar, İstanbul'un en hareketli caddelerinden birinde altı kişinin ölümüne neden olan patlamadan teröristleri sorumlu tuttu ve polisin bombayı yerleştirdiğinden şüphelenilen kişi de dahil olmak üzere 22 şüpheliyi gözaltına aldığını söyledi. TRT, polisin gece baskınının ardından baş şüpheli olan kadına refakat ettiği görüntüleri yayınladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Pazar günü tarihi ve hareketli İstiklal Caddesi'ne yapılan saldırıdan PKK ve örgütün Suriye kanadı olan PYD’nin sorumlu olduğunu söyledi. Bakan Soylu, emrin Kobani'den verildiğini ve bombacının Türk kuvvetlerinin son yıllarda PYD’ye karşı operasyonlar gerçekleştirdiği Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'den geçtiğini söyledi. Saldırı, Haziran 2023'te yapılması planlanan gergin seçimler öncesinde Türkiye'nin daha fazla olayla karşılaşabileceği endişelerine yol açtı. 2015 yılının ortalarında, o yılın Kasım ayında yapılacak seçim öncesinde Ankara ile PKK arasında ateşkesin bozulmasıyla bombalama olmak üzere çeşitli yöntemlerle saldırı dalgası başladı. Son büyük saldırı 2017 yılbaşı gecesi İstanbul'da bir gece kulübüne silahlı saldırı oldu.

Guardian: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yoğun İstiklal Caddesi’nde altı kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan Suriye'nin kuzeyindeki teröristleri suçlarken, bir şüphelinin tutuklandığını, 21 kişinin daha önce gözaltına alındığını söyledi. İstanbul'un en kalabalık caddelerinden İstiklal Caddesi'nin en kalabalık olduğu saatlerde bombanın patlaması sonucu 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bir kadının 45 dakika bir bankta oturduğunu" ve patlamanın o gittikten kısa bir süre sonra meydana geldiğini söyledi.

Associated Press: İkonik Taksim Meydanı'na çıkan mağaza ve restoranların sıralandığı popüler bir cadde olan İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamada altı kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. Pazar günkü patlama, bu tür saldırıların yaygın olduğu yıllarda Türk halkını saran güvenlik endişelerin şok edici bir hatırlatıcısıydı. Ülke, 2015 ve 2017 yılları arasında, bazıları IŞİD tarafından, bazıları ise bağımsızlık isteyen teröristler tarafından olmak üzere bir dizi ölümcül bombalamayla vuruldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, elde edilen kanıtların PKK ve Suriye uzantısı PYD'ye işaret ettiğini söyleyerek “Bu eylemi gerçekleştirenlerin bize ne mesaj vermek istediğini biliyoruz. Bu mesajı aldık. Merak etmeyin, karşılığında onlara ağır bir şekilde geri ödeyeceğiz” dedi. Soylu, Beyaz Saray'dan gelen taziye mesajının "cinayet mahallinde ilk ortaya çıkan katil" gibi olduğunu söyleyerek ABD'yi suçladı.

Sky News: İstanbul'un merkezindeki işlek bir caddede, bir baba ve küçük kızı da dahil olmak üzere altı kişinin ölümüne neden olan saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Ölümcül bombalı saldırının ardından olay yerinden kaçan kişi tutuklandı. Pazar günü İstanbul'un merkezindeki İstiklal Caddesi'nde işlek bir yaya caddesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "terör kokuyor" dediği patlamada altı kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Patlamadan önce bir kadının 40 dakika kadar bir bankta oturduğu görüldü. Olaydan hemen sonra bölgeden koşarak uzaklaştı. POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER