Spor

Korkutan görüntü! Barajdan geriye kurumuş nehir kaldı

Abone Ol

Kelkit çayı üzerinde enerji üretmek için, 64 kilometrekare alana kurulan baraj, 1980-90 senelerinde tamamlanarak su depolamaya başladı.

Kuraklığı en sert şekilde hissettiğimiz bu sene ise Türkiye'nin önemli barajlarından biri olan Kılıçkaya Barajı yok oldu. Beklenen yağışlar gelmeyince baraj gölündeki binlerce metreküp su çekildi.

İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Kılıçkaya Barajı adeta kırmızı alarm veriyor.

Sivas Suşehri'ndeki Kılıçkaya barajının son görüntüsü kuraklığın geldiği boyutu en acı şekilde göz önüne getiriyor. Havadan görüntülenen barajın son halinde yalnızca nehir yatağının kaldığı görülüyor.

Barajdan geriye yalnızca nehir yatağı kaldı. Yerleşim yerleri kalıntıları da yeniden gün yüzüne çıktı. Bazı vatandaşlar baraj üzerinde yürüyerek hatıra fotoğrafı çekildi. Kimileri ise araçlarıyla barajın ortasına kadar gitti.

İbrahim Özer ise şu ifadeleri kullandı, “Sular 30-40 metre çekilmiş gözüküyor. Oldukça kurak geçiyor, kar yağışı da yok. Ana yoldan 3-5 metre aşağısına kadar sular geliyordu. Şu an oldukça çekildi. Barajın tam ortasındayız, küçük bir baraj kaldı” diye konuştu.

Barajda biriken su bir süre sonra Büyükgüzel köyünü de sular altında bıraktı. Suyla dolan ve baraj altında kalan çok sayıdaki yerleşim de yeri gözden kayboldu.

Hüseyin Özer, yağmurun az yağdığını dile getirerek, “Geçen seneye göre 6-7 metre yükseklikte su çekilmiş gözüküyor. Yağmur az yağdı. 2021 yılının çok kurak geçeceği görülüyor. Ekilen buğdaylar bile henüz çimlenmedi. Büyük ihtimal onlarda çürüme durumunda olabilir” dedi.