Spor

Korkutan rüyalara son: Kabusların sırrı ortaya çıktı

Abone Ol

En yaygın korkutucu rüyalar da dahil olmak üzere kabusların arkasında ne olduğu ortaya çıktı. Sık sık kabus gören biriyseniz, onları hafifletebilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler…

Rüya nedir? Rüyalar, biz uyurken zihnimizin yarattığı hikayeler ve görüntülerdir. Medical News Today'e göre, gezegendeki her insan gece başına en az üç ila altı rüya görür ve her rüya yaklaşık 5 ila 20 dakika sürer. Rüyalar tuhaf, romantik, kaprisli, cinsel ve bazı durumlarda sadece korkutucu olabilir.

Neden rüya görürüz? Modern psikolojinin kurucu babalarından biri olan Sigmund Freud, rüyaların zihnin bastırılmış düşünce ve duyguları serbest bırakmasının bir yolu olduğuna inanıyordu. Ancak bugün, araştırmacılar bu konuda bölünmüş durumda. Bazıları rüyaların hiçbir anlamı olmadığını düşünürken, diğerleri bunun beynin duyguları veya zihinsel travmayı çözmek için bilinçaltı süreci olduğuna inanıyor. Kabuslar, özellikle, sadece çok kafa karıştırıcı değil, aynı zamanda oldukça üzücü olabildikleri için bilim insanlarının kafasını karıştıran bir konudur.

Neden kabuslar görürüz? İnsanların neden kabus gördüğünü kesin olarak söylemek zor, ancak bunların en sık REM uykusu sırasında ortaya çıktığını biliyoruz. Bilim insanları kesin nedeni tam olarak belirleyemese de, birkaç faktörü artan korkunç rüyalar görme olasılığına bağlayabildiler. Mayo Clinic'e göre, bu tür tetikleyiciler arasında stres veya kaygı, travma, uyku yoksunluğu, belirli ilaçlar, uyuşturucu kullanımı ve yüksek miktarda korkutucu kitap ve film tüketimi yer alıyor. Bazı durumlarda, bir kişi o kadar sık korkunç rüyalar görebilir ki, kendisine “Kabus bozukluğu” teşhisi konur.

Kabus görmeyi nasıl durdurabilirim? Bilim insanlarının bildiği kadarıyla kabusları tamamen ortadan kaldırmak imkansız. Bununla birlikte, Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, varsayılan nedene bağlı olarak kötü rüyaları tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Araştırmacılar, “Öncelikle varsa stresin nedeni belirlenmeli. Bir stres etkeni tanımlanırsa, onu yönetmenin etkili yolları bulunmalı. İlaca bağlı kabuslar için dozajların değiştirilmesi veya farklı ilaçların uygulanması gerekebilir. Travma sonrası veya kronik kabusları olanlar psikolojik terapi almaktan yararlanabilirler” şeklinde kaydetti.

Sırt üstü uyumayın! Ayrıca bazı araştırmalar, kabus gören kişilerin uyku pozisyonlarını değiştirerek rahatsızlıklarını hafifletebileceklerini de bulmuştur. Spesifik olarak, Hong Kong Yan Üniversitesi'nden Calvin Kai-Ching Yu, sırt üstü uyuyan insanların daha fazla kabus gördüklerini ve rüyalarını hatırlamakta zorlandıklarını buldu.

Hangi tarafta yatmalıyım? Uyku kalitenizi bozmak istemediğiniz için sizin için en rahat olan pozisyonda uyumanız tavsiye edilir. Ancak Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Yücel Ağargün tarafından yürütülen bir araştırma, sağ tarafına uyuyan insanların güven ve rahatlama rüyaları gördüklerini ortaya çıkardı. Bu arada, sol tarafınıza yatmak yoğun duygular ve güvensizlikle bağlantılı olabilir.

En yaygın korkunç rüyalar Kabus görmek eğlenceli olmasa da, korkutucu rüyalar görme konusunda yalnız olmadığınızı bilmek yardımcı olabilir. Aslında, travma kaynaklı olmadıklarını varsayarsak, insanların kabuslarının çoğu yaygındır. 2 bin kişiyle yapılan bir araştırma, en yaygın kabusun düşme olduğunu buldu. Diğer kabuslar ise kovalanmak, ölmek, kapana kısılmak veya saldırıya uğramış hissetmek, önemli bir olayı kaçırmak, geç uyanmak, sevilen birinin ölümünü yaşamak oldu. (New York Post)