Spor

Listede Beşiktaş da var: Futbol dünyasının en inanılmaz rekorları

Abone Ol

Dünya futbolu, gelecekte kırılması neredeyse imkansız olan birçok inanılmaz rekora tanık oldu. Bazılarını belki hiç duymamışsınızdır. İşte futbol dünyasının en inanılmaz rekorları…

En çok gol atan kaleci Kaleci pozisyonu gol atmanın neredeyse imkansız olduğu düşünülür, ancak bazen bazı istisnalar vardır. 131 gol, bir forvet için nispeten normal bir sayı olabilir, ancak bir kaleci tarafından atılırsa, bu etkileyici bir rekor. Şu anda bu rekoru elinde tutan kişi, Sao Paulo’nun kalecisi Rogerio Ceni'dir. 1250 maça çıkan tecrübeli yıldız, 131 gol kaydetti.

En çok gol atan futbolcu Messi ve Ronaldo şu anda iki “yıkıcı gol makinesi” olarak görülse de, önceki kıdemlilerle karşılaştırıldığında, her iki süper starın da başarısı gerçekten çok küçük. Profesyonel futbolcuyken toplam 1468 gol kaydeden Bican, dünyanın en üretken golcü rekorunu elinde tutuyor. 1931 yılında futbol hayatına başlayan efsane oyuncu, 1957 yılında yeşil sahalara veda etti.

Arka arkaya beş Avrupa kupası kazanma rekoru 50-60'lar, Real Madrid'in 1955-1960 yılları arasında arka arkaya beş yıl içinde Avrupa Kupası'nı beş kez kazandığı Avrupa'daki hakimiyet dönemiydi. Bu inanılmaz başarı, Real Madrid'i dünyanın en büyük kulüplerinin zirvesine taşıdı.

Bir futbol maçı izleyen kişi sayısı Maracana Stadyumu'nda Brezilya ve Uruguay arasında oynanan 1950 Dünya Kupası Finali, stadyuma gelen tahmini 210 bin taraftarla tarihteki en fazla seyirci rekorunu elinde tutuyor. O zamanlar Brezilya ve Uruguay dünya futbolunun büyük rakipleriydi, bu yüzden iki takım arasındaki her maç ilgi çekiciydi.

En yüksek skorla biten maç 31 Ekim 2002 tarihinde Madagaskar ulusal şampiyonası çerçevesinde gerçekleşen AS Adema-O l'Emyrne maçı, ev sahibi takım lehine 149-0'lık bir skorla sona erdi. Bu maç dünya futbol tarihinin en çok skora sahip maçı oldu ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

En çok yerli oyunculara sahip kadroyla Avrupa Kupası'nı kazanan takım Modern futbol, dünya çapında kültürlerin, etnik kökenlerin, dinlerin ve siyasetin bir karışımıdır. Ancak geçmişte, futbol takımları genellikle yerli oyuncuları seçmeye öncelik verirdi. Bu, Celtic'in 1967 Şampiyonlar Ligi'ni tüm yerli oyunculardan oluşan bir kadroyla (finalde Inter Milan'ı 2-1 yenerek) Avrupa'da kazanan tek kulüp olmasının nedenidir.

Şampiyonlar Ligi’nde en farklı biten maç Temsilcimiz Beşiktaş'ın, 6 Kasım 2007'de oynadığı Şampiyonlar Ligi maçında İngiltere'nin Liverpool takımına 8-0 mağlup olması, turnuvanın en farklı sonuçlarından biri olarak tarihe geçti. 2015-2016 sezonunda İspanya'nın Real Madrid takımına 8-0 kaybeden İsveç'in Malmö ekibi de rekoru, Beşiktaş ile paylaşıyor.

Bir yılda en çok gol atan oyuncu Lionel Messi, 2012 yılında tüm kulvarlarda ve milli takımında toplam 69 resmi maçta 91 golle bir yılda atılan toplam gol sayısı rekorunu kırdı. Önceki rekor, Alman efsanesi Gerd Müller’in attığı 85 gollü 1972 yılındaydı.