Spor

Mona Lisa saldırısı şok etmişti: İşte önemli eserlere yapılan tarihi saldırılar

Abone Ol

Fransa’nın başkenti Paris’te sergilenen Mona Lisa’ya pasta fırlatılma olayı gündemden düşmezken, akıllara saldırıya uğramış önemli sanat eserlerini getirdi.

Güzel sanat eserlerinden daha değerli çok az şey vardır. Zamansız, kültürel açıdan önemli olabilirler, duyguları tetikleyebilirler, yapıldıkları zamanı temsil edebilirler. Kısacası sanat önemlidir ve sanata sahip çıkmak birçok millet tarafından insanlığın iyiliği için bir görev olarak görülür. Ancak, herkes aynı fikirde değil. Tarih boyunca büyük sanat eserleri tahrip edildi.

Düşünen Adam heykeline bombalı saldırı Ünlü sanatçı Auguste Rodin'in 1881 tarihli heykelinin orijinali, 1917'den beri ABD’nin Cleveland eyaletinde bulunuyordu. Ancak, 1970 yılında , heykelin alt yarısında bir boru bombası patladı. Polis, daha sonra bomba yapma tesisi olarak hizmet veren Greenwich Village konağındaki patlamada ölen radikal Weather Underground üyelerinin sorumlu olduğuna inanıyor. Düşünen Adam’a verilen hasar onarılamayacak durumdaydı, ancak sergilendiği yere geri konuldu ve ziyaretçilerini bekliyor.

Michelangelo’nun eserine çekiçli saldırı İtalyan sanatçı Michelangelo'nun 1499’da yaptığı mermer heykel Pieta, detayları ve karmaşıklığı ile sanat tarihinin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Ancak 1972'de bir adam, önemli heykele bir çekiçle 15 kez vurdu ve bu sırada heykelin kolunu kırdı. Saldırıda heykelin burnu ve göz kapağı da hasar gördü ve Macaristan doğumlu Avustralyalı jeolog Laszlo Toth sorumluluğu üstlendi. Saldırıdan sonra, müzedeki ziyaretçilerin Toth'u defalarca yumruklamasının ardından, saldırgan “Ölümden dirilen İsa’yım” diye bağırdı. Toth, Piéta'ya zarar verdiği için tutuklanmadı veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalmadı.

Sprey boya çılgınlığı Pablo Picasso'nun en iyi eserlerinden biri olan Guernica, 1974'te 30 yaşında bir adam Paris'teki Modern Sanat Müzesi'ne girdiğinde sprey boyayla tahrip edildi. Olaydan önce AP ile temasa geçen saldırgan Tony Shafrazi, gardiyanlar tarafından yakalandığında “küratörü arayın” diye bağırdı. Binadan çıkarken “Ben bir sanatçıyım” diye ekledi.

Rembrandt'ın eserine ‘bilenen’ çok Rembrandt'ın 1642 başyapıtı Gece Devriyesi, 20. yüzyılda bir değil üç kez saldırıya uğradı. 1911'de eski bir donanma aşçısı tabloyu bıçakla kesmeye çalıştı. Neyse ki, kalın olmasından dolayı esere önemli ölçüde zarar veremedi. Yıllar sonra, 1975'te William de Rijk, eseri bir bıçakla defalarca kesti. Onarımı altı ay sürdü ve bugün bile kesik izleri görülebiliyor. William bir yıl sonra intihar ederek ölmeden önce bir akıl hastanesine yatırıldı. Daha sonra, 1990'da bir adam, sülfürik asit olduğuna inanılan bir maddeyi tablonun üzerine attı. Neyse ki, saldırgan esere kalıcı bir hasar veremeden önce etkisiz hale getirildi. (Mirror)