Spor

NASA açıkladı: İşte astronot olmanın şartları

Abone Ol

ABD uzay ajansı, web sitesinde, birinin uzaya gitme şansı olmadan önce karşılaması gereken tüm gereksinimleri açıkladı.

ASTRONOTLAR NE YAPAR? Astronot olmak için gerekenlere girmeden önce, işte bir astronotun gerçekte yaptığı şey. Bir astronotun rolü ve sorumlulukları, bir uzay aracının mürettebatından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir bilim insanı olarak çalışmaya kadar değişebilir. NASA astronotları, Dünya yörüngesinde dönen bir uzay laboratuvarı olan ISS üzerinde özellikle çok fazla araştırma yapıyor ve uygulamalı deneyler yürütüyor. Bu deneylerden bazıları kanser, insan vücudu ve uzaydaki yaşamı araştırmayı içerir. NASA ayrıca, seçilmiş şanslı azınlık için hayal bile edilemeyecek bir deneyim olacak olan, Mars'a astronot gönderme konusundaki tutkularını uzun süredir paylaşıyor. Bununla birlikte, bundan daha yakın zamanda, havacılık ajansı ilk kadını ve sonraki erkeği 2024 yılına kadar aya göndermeyi planlıyor.

MATEMATİK ŞART NASA astronotu olmanın gereklilikleri, ajansın misyon ve değerlerine daha iyi uyum sağlamak için yıllar içinde değişti. Mühendislik, biyolojik bilim, fizik bilimi, bilgisayar bilimi veya matematik alanından yüksek lisans yapmış olmak öncelikli şartlar arasında yer alıyor. Bunun yanında, potansiyel bir adayın derecesini tamamladıktan sonra en az iki yıllık ilgili mesleki deneyime sahip olması veya “jet uçaklarında en az bin saat sorumlu pilotluk süresi” olması gerekiyor. NASA ayrıca yetenekli bir lider, iyi bir iletişimci ve iyi bir işbirlikçi dahil olmak üzere astronotlarında aradığı özellikleri vurguladı.

FİZİKSEL GEREKSİNİMLER Astronot olmak için sadece eğitim almış olmak yeterli değil, adayın uzayda olmanın fiziksel baskısına da dayanabilmesi gerekiyor. NASA’ya göre, bir kişi son derece sağlıklı olmalı ve çevikliği, vücut koordinasyonunu ve göz koordinasyonunu test eden NASA uzun süreli uçuş astronotu fiziksel testini geçebilmelidir. Ayrıca, NASA astronot pozisyonları, bir adayın belirli bir boy ve kiloda olmasını gerektirir. Komutan veya pilot astronot olmak için 158 ile 190 santimetre arasında, görev uzmanı olmak için 149 ile 193 santimetre arasında bir boyda olmak gerekir. Genel olarak, astronotlar 50 ila 95 kilogram arasında bir ağırlıkta ve 149,5 santimetre ila 190,5 santimetre arasında olmalıdır. Bunların yanında, potansiyel bir adayın ABD vatandaşı olması gerekiyor.

Bir aday yukarıda belirtilen tüm gereksinimleri karşılıyorsa, başvuruları incelenmek üzere NASA'nın Astronot Seçim Kuruluna gönderilir. Bir kişi, on binlerce aday arasından başarılı bir şekilde seçilirse, kurul adayı en yüksek nitelikli adaylardan oluşan küçük bir grupla birlikte NASA'nın Teksas'taki Johnson Uzay Merkezi'ndeki görüşmeler için davet ediyor. Bu grubun yaklaşık yarısı daha sonra ikinci bir görüşme için tekrar davet edilir ve ardından bu adaylardan seçilmiş birkaçı iki yıllık bir eğitim kursuna gider. Kurs, uzay yürüyüşü, uzay istasyonunu işletmek, jet uçakları uçurmak ve robotik bir kolu kontrol etmek gibi temel astronot becerilerini içerir. Adayın temel eğitimi tamamlandıktan sonra, uzaya gönderilmeye hazır hale gelir. (New York Post)