Spor

NASA'dan Kızıl Gezegen'in enfes fotoğrafları

Abone Ol

NASA’nın Perseverance gezgini, geçmiş yaşamın belirtilerini ararken ve gezegenin jeolojisini ve geçmiş iklimini araştırmayı amaçladığı Mars'a inişinden bu yana 100 Mars gününü kutluyor. İşte şimdiye kadar görevden geri gönderilen resimlerden bir seçki…

18 Şubat'ta Mars’a indiğinden beri gezgin, Kızıl Gezegen'in ekvatorunun hemen kuzeyindeki 49 kilometre genişliğinde bir iniş alanı Jezero Krateri çevresinden bazı şaşırtıcı görüntüler yakaladı.

6 Nisan'da Perseverance, bu özçekimi Ingenuity helikopteriyle beraber çekmek için Watson (Operasyonlar ve Mühendislik için Geniş Açılı Topografik Sensör) kamerasını kullandı. Bu fotoğraf, Dünya'ya geri gönderildikten sonra birbirine dikilmiş 62 ayrı görüntüden oluşuyor.

1.8 kilogramlık helikopter, ince Mars atmosferinde hava hareketliliği potansiyeli için bir teknoloji gösterisi olarak kabul ediliyor.

19 Nisan'da Ingenuity, başka bir gezegende ilk uçuşla tarih yazdı. Bu görüntünün merkezine yakın bir yerde görülebilen helikopter, yerden yaklaşık 3 metre yükseldi ve tekrar yere değmeden önce birkaç saniye havada kaldı.

7 Mayıs'ta Ingenuity, yeni bir iniş noktasına uçmadan önce 10 metre yüksekliğe ulaştı.

İki ay önce, Perseverance Jezero Krateri'ne indiğinden beri ilk yolculuğuna çıktı. Bir tonluk gezici, Mars'ın jeolojisi, atmosferi ve çevresel koşulları hakkında bilgi toplamak için gelişmiş bir yük taşıyor.

Perseverance, gezegenin jeolojisi hakkında veri toplamasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir lazerle donatılmıştır.

Gezici ayrıca çeşitli farklı kameralarla donatılmıştır. Bu görüntü, insan gözünün gördüğüne benzer bir stereo görüntü sağlayan bir çift kameradan biri olan Perseverance Mastcam-Z'nin "sağ gözü" tarafından çekildi.

Bu görüntü, geziciden yaklaşık 1,5 mil uzaklıkta bir tepe olan Santa Cruz'u göstermektedir. Tüm sahne Mars'ın Jezero Krateri'nin içinde; kraterin kenarı tepenin ötesindeki ufuk çizgisinde görülebilir.