Spor

Radikallere kötü haber

Abone Ol

Araştırmalara göre, aşırılık yanlısı fikirlere sahip insanların karmaşık zihinsel görevleri yaparken zorlanıyor. Cambridge Üniversitesi ekibi, bulgularının radikalleşme riski altındaki insanları tespit etmek için kullanılabileceğini söylüyor. (Guardian) Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com

Aşırılık yanlısı tavırları benimseyen insanların karmaşık zihinsel görevlerde kötü performans sergilediğini öne süren araştırmaya göre, beynimiz, seçtiğimiz ideolojiler hakkında ipuçları taşıyor.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, bilişsel eğilimin siyasi, milliyetçi ve dogmatik inançlar gibi ideolojik dünya görüşlerini yaş, ırk ve cinsiyet gibi demografik faktörlerin etkisinin ötesinde şekillendirip şekillendirmediğini değerlendirmeye çalıştılar.

Önceki araştırmalara dayanan çalışma, 22 ila 63 yaşları arasındaki 330'dan fazla ABD’li katılımcıya, 37 nöropsikolojik görev ve 22 tane anket uygulanarak yapıldı.

Görevler, duygusal veya politik değil, tarafsız olacak şekilde tasarlandı, görsel şekillerin ezberlenmesi gibi. Araştırmacılar daha sonra bu verilerden katılımcının algısı, öğrenmesi, karmaşık ve stratejik zihinsel işlemeye katılma yetenekleri hakkında bilgi çıkarmak için modelleme çıkardılar.

Royal Society B'nin PhilosophicalTransactions dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, araştırmacılar, ideolojik tutumların bilişsel karar verme sürecini yansıttığını buldular.

Cambridge'in psikoloji bölümünün Başyazarı LeorZmigrod, aşırılık yanlısı tavırları olan insanların dünyayı siyah beyaz terimlerle düşünme eğiliminde olduklarını ve karmaşık zihinsel adımlar gerektiren karmaşık görevlerde zorlandıklarını söyledi.

Aşırıcılığa eğilimli insanların bir başka özelliğinin, duygularını düzenlemede iyi olmadıkları, yani dürtüsel oldukları ve duygusal deneyimler aramaya eğilimli oldukları olduğunu söyledi.

Bazı bilişsel görevlerde, katılımcılardan olabildiğince hızlı ve doğru yanıt vermeleri istenmiştir. Siyasi olarak muhafazakar olana eğilen insanlar yavaş ve istikrarlı stratejiyi tercih ederken, liberaller biraz daha hızlı ve öfkeli, daha az kesin bir yaklaşım benimsedi.